SvFF säger nej: Tyresö FF kastas ut ur damallsvenskan - kan också gå i konkurs

Framgångssagan Tyresö FF:s damer har nått sitt slut. Miljonskulderna blev till sist för mycket. Svenska Fotbollsförbundets appelationsnämnd konstaterar att bolaget Tyresö Fotboll AB inte kommit in med årsredovisning i rätt tid och avslår därmed bolagets överklagan. Det tidigare beslutet att neka elitlicens för 2015 står fast. Nu slängs man ut ur damallsvenskan.

Av Robert Skölin
Publicerat 2014-06-03

”Svenska Fotbollförbundets Appellationsnämnd har i dag i dom fastställt Licensnämndens beslut att inte bevilja Tyresö Fotboll AB elitlicens för 2015. Appellationsnämnden konstaterar att bolaget inte i rätt tid gett in årsredovisning för 2013 och att det inte finns särskilda skäl att bevilja bolaget elitlicens.”, står det i dag att läsa på SvFF:s hemsida. Det betyder att laget från och med nästa år får spela i elitettan, men om de kommer på någon av de två sista platserna i damallsvenskan flyttas man ner två divisioner, till division 1.

Dahlkvist är inte förvånad
Mittfältsstjärnan Lisa Dahlkvist säger till SVT att hon inte är förvånad över beslutet.

- Jag trodde redan att det var klart. Man tänker inte så mycket på vad som händer nästa år. Man tänker på nästa vecka.

Spelarflykten från laget sedan förra hösten är omfattande. Ett 15-tal spelare har lämnat. Bland stjärnspelarna kan nämnas Marta, Caroline Seger, Kirsten van de Ven, Veronica Boquete och Christen Press, som antingen redan har försvunnit eller är på väg bort. Dahlkvist tror nu att det blir svårt att börja om och locka spelare efter allt som hänt. Vilket betyder att klubben kommer behöva bygga från junior- och flicklagen. Och om sin egen framtid i Tyresö säger hon:

- Jag vet inte... Om de inte går i konkurs så måste de visa vad de har för mål, hur organisationen kommer se ut i framtiden, sedan får jag ta ett beslut, berättar hon för SVT.

Finns risk för konkurs - Tyresös resultat kan strykas
Tyresö Fotboll AB som driver damlaget riskerar också att försättas i konkurs. Ett sådant beslut tas senare i veckan. I dag har bolaget skulder på över 10 miljoner kronor och är inne i en pågående rekonstruktion som går ut på torsdag. Rekonstruktören Hans Ödén säger till Radiosporten att Tyresö inte lämnat in någon ansökan om förlängning av rekonstruktionen.

- Om Tyresö går i konkurs mitt under pågående säsong kommer resultaten från de tidigare matcherna att strykas, säger Gerhard Sager, ordförande i tävlingskommittén.

LÄS MER:
Oviss framtid för Tyresö FF:s damlag
Konkurshotet mot Tyresö FF:s damlag avvärjt

Stjärnsponsorns ilska: "Vi går inte in i några jävla konkursbon någon mer gång"
Kravet från tränarkåren: Flytta ned Tyresö FF från Damallsvenskan

Tyresö FF:s damlag räddat - firade domstolens beslut
Ingen elitlicens för Tyresö FF:s damer
Publicerat 2014-06-03
Uppdaterat 2016-01-23Tre dagars fotbollsfest när NIC avgjordes

Under påskhelgen spelades Nordic Invitational Cup i Tyresö. En årligt återkommande fotbollscup för tjejer i 14-årsåldern där några av de bästa lagen i Norden möts – och vilken fotbollsfest det blev. Bra fotboll, vackert väder och ett mycket välplanerat genomförande. ”Jag har varit på cup i 15 år. Detta är det bästa arrangemanget någonsin”, kommenterade en ledare i ett av de gästande lagen.

Succén fullbordad – Tyresö FF klara för division 2

Tyresö FF:s herrar höll för trycket och vann den avslutande matchen i division 3 Södra Svealand och blev därmed seriesegrare och tar nu steget upp i division 2 till säsongen 2019. Tyresö FF har gjort en strålande säsong och bara förlorat två av 20 matcher och vinner serien på 48 poäng, 1 poäng före Stockholm Internazionale.

Tyresö FF nära uppflyttning till tvåan

Tyresö FF:s herrar leder division 3 södra Svealand med en match kvar att spela efter att i helgen ha besegrat serietrean Enhörna med 3-2 (2-1) hemma på Tyresövallen. Vinst i sista omgången mot Tullinge Triangel nästa helg garanterar uppflyttning till division 2. En välkommen fotbollsframgång då inget herrlag från Tyresö varit uppe på den nivån på många år.

Ex-stjärnan blir ny tränare för Tyresö FF:s damlag

Tidigare skyttedrottningen Victoria Sandell tar över ansvaret för Tyresö FF:s damlag från och med säsongen 2019. Victoria Sandell kommer närmast från uppdraget som sportchef hos Elitföreningen Damfotboll. Avtalet sträcker sig över två år.

8 besöker oss just nu