(S)viket vallöfte

Innan Tyresös nya politiska styre ens hunnit ta över har Socialdemokraterna redan svikit ett av sina största vallöften – att stoppa skolan i Fornuddsparken.

Av Robert Skölin
Publicerat 2018-12-07

Socialdemokraterna drev linjen hårt i valrörelsen. Den planerade skolan i Fornuddsparken skulle inte bli av. ”Trygga barn och fler lärare i skolan i stället för skolfabriker” var ett av budskapen och i den egna partitidningen Tyresö Nyheter (nr 4 2018) upprepade Anita Mattsson, som från årsskiftet tillträder som ny ordförande i kommunstyrelsen, löftet med bara en månad kvar till valdagen.

– Ett av våra vallöften är just att stoppa skolan i Fornuddsparken. Av flera anledningar, dels så är skolan väldigt dyr och en upprustning och utbyggnad av nuvarande Fornuddsskolan skulle bli mycket billigare. Dels så vill inte bygga sönder Fornuddsparken utan Trollbäckens enda grönområde ska utvecklas. Men det kanske främsta argumentet är att elevunderlaget är för litet och att fler skolor kommer tvingas till nerläggning.

Men nu kan Vi i Tyresö berätta att det nya styret med Socialdemokraterna i spetsen ändå kommer att bygga skolan. En helt enig byggnadsnämnd har nämligen beviljat bygglov.

– Jag välkomnar att Socialdemokraterna röstade ja. Skolan behövs för att tillgodose behovet av skolplatser i Trollbäcken. Det är alla planerare ense om, säger tillträdande oppositionsrådet Anki Svensson (M).

Frågan som kvarstår är dock varför Socialdemokraterna gav löften om annat innan valet. För Svensson är det tydligt.

– Vi vet att Liberalerna och Miljöpartiet hade en annan uppfattning och det kan vara svårt att få igenom allt, särskilt i ett nytt blocköverskridande samarbete. Men jag tror inte det är skälet. Socialdemokraterna hade god insyn i behovet av skolan, att andra alternativ var utredda samt hur långt planerna var framskridna. Det var ett tomt vallöfte.​Publicerat 2018-12-07
Uppdaterat 2018-12-07Skölin lämnar som chefredaktör

Vi i Tyresös chefredaktör sedan mer än sex år tillbaka, 36-årige Robert Skölin, är på väg att lämna sin post. – Jag har lagt ner hela min själ i tidningen och det har inte varit ett lätt beslut. Men allt har sin tid och jag är övertygad om att Vi i Tyresö går en ljus framtid till mötes även utan mig, säger han.

Nu ska brotävlingen avgöras

Beslutet om att bygga en bro över Nyforsviken har varit en mycket infekterad politisk strid men går alltjämt vidare planenligt. Just nu hålls en arkitekttävling där du som Tyresöbo kan vara med och rösta fram den finaste skapelsen. Priset till vinnaren? Minst 350.000 kronor.

Här är smockan på alla bilister i Tyresö

Morgon och eftermiddag ringlar sig köerna långa på Tyresös största trafikinfarkt – Tyresövägen. Det tredje körfält som är i full färd att byggas är det många som längtar efter. Men nu kommer ett chockartat besked från den nya politiska ledningen: Du som är bilförare väntar i onödan.

M, C och KD: Stålbad för god ekonomi och återställd skatt

Partierna i Tyresö vill skära i central administration för att stabilisera kommunens ekonomi. Somliga mer än andra. M, C och KD vill kapa kostnaderna så mycket att man också kan finansiera en återställning av skatten. – Det är en fråga om prioriteringar, säger oppositionsrådet Anki Svensson (M).

17 besöker oss just nu