(S)viket vallöfte

Innan Tyresös nya politiska styre ens hunnit ta över har Socialdemokraterna redan svikit ett av sina största vallöften – att stoppa skolan i Fornuddsparken.

Av Robert Skölin
Publicerat 2018-12-07

Socialdemokraterna drev linjen hårt i valrörelsen. Den planerade skolan i Fornuddsparken skulle inte bli av. ”Trygga barn och fler lärare i skolan i stället för skolfabriker” var ett av budskapen och i den egna partitidningen Tyresö Nyheter (nr 4 2018) upprepade Anita Mattsson, som från årsskiftet tillträder som ny ordförande i kommunstyrelsen, löftet med bara en månad kvar till valdagen.

– Ett av våra vallöften är just att stoppa skolan i Fornuddsparken. Av flera anledningar, dels så är skolan väldigt dyr och en upprustning och utbyggnad av nuvarande Fornuddsskolan skulle bli mycket billigare. Dels så vill inte bygga sönder Fornuddsparken utan Trollbäckens enda grönområde ska utvecklas. Men det kanske främsta argumentet är att elevunderlaget är för litet och att fler skolor kommer tvingas till nerläggning.

Men nu kan Vi i Tyresö berätta att det nya styret med Socialdemokraterna i spetsen ändå kommer att bygga skolan. En helt enig byggnadsnämnd har nämligen beviljat bygglov.

– Jag välkomnar att Socialdemokraterna röstade ja. Skolan behövs för att tillgodose behovet av skolplatser i Trollbäcken. Det är alla planerare ense om, säger tillträdande oppositionsrådet Anki Svensson (M).

Frågan som kvarstår är dock varför Socialdemokraterna gav löften om annat innan valet. För Svensson är det tydligt.

– Vi vet att Liberalerna och Miljöpartiet hade en annan uppfattning och det kan vara svårt att få igenom allt, särskilt i ett nytt blocköverskridande samarbete. Men jag tror inte det är skälet. Socialdemokraterna hade god insyn i behovet av skolan, att andra alternativ var utredda samt hur långt planerna var framskridna. Det var ett tomt vallöfte.​Publicerat 2018-12-07
Uppdaterat 2018-12-07Läsarna: Fel att höja skatten i Tyresö

Den kraftiga skattehöjning som Tyresös nya politiska styre drivit igenom verkar inte ha fallit i god jord. I en omröstning på Vi i Tyresös Facebook-sida anser nästan nio av tio att beslutet var felaktigt.

M och KD-budget stärker både plånbok och välfärd

I onsdags sa riksdagen ja till Moderaternas och Kristdemokraternas förslag till statsbudget för 2019. Budgeten bygger på Alliansens reformagenda och innebär omfattande skattesänkningar för alla som jobbar och landets pensionärer. Men också fem välfärdsmiljarder och skarpa satsningar på polisen och försvaret.

Tyresö låter nyanlända bo kvar – M kritiska

Bosättningslagen tillämpas på olika sätt i olika kommuner. I Tyresö förlängs bostadskontrakten efter två år. Fel tycker Moderaterna. – Huvudregeln ska vara tidsbegränsade kontrakt i två år, sedan tar egna ansvaret vid. Det är rimligt, säger tillträdande oppositionsrådet Anki Svensson (M).

73 besöker oss just nu