(S)viket vallöfte

Innan Tyresös nya politiska styre ens hunnit ta över har Socialdemokraterna redan svikit ett av sina största vallöften – att stoppa skolan i Fornuddsparken.

Av Robert Skölin
Publicerat 2018-12-07

Socialdemokraterna drev linjen hårt i valrörelsen. Den planerade skolan i Fornuddsparken skulle inte bli av. ”Trygga barn och fler lärare i skolan i stället för skolfabriker” var ett av budskapen och i den egna partitidningen Tyresö Nyheter (nr 4 2018) upprepade Anita Mattsson, som från årsskiftet tillträder som ny ordförande i kommunstyrelsen, löftet med bara en månad kvar till valdagen.

– Ett av våra vallöften är just att stoppa skolan i Fornuddsparken. Av flera anledningar, dels så är skolan väldigt dyr och en upprustning och utbyggnad av nuvarande Fornuddsskolan skulle bli mycket billigare. Dels så vill inte bygga sönder Fornuddsparken utan Trollbäckens enda grönområde ska utvecklas. Men det kanske främsta argumentet är att elevunderlaget är för litet och att fler skolor kommer tvingas till nerläggning.

Men nu kan Vi i Tyresö berätta att det nya styret med Socialdemokraterna i spetsen ändå kommer att bygga skolan. En helt enig byggnadsnämnd har nämligen beviljat bygglov.

– Jag välkomnar att Socialdemokraterna röstade ja. Skolan behövs för att tillgodose behovet av skolplatser i Trollbäcken. Det är alla planerare ense om, säger tillträdande oppositionsrådet Anki Svensson (M).

Frågan som kvarstår är dock varför Socialdemokraterna gav löften om annat innan valet. För Svensson är det tydligt.

– Vi vet att Liberalerna och Miljöpartiet hade en annan uppfattning och det kan vara svårt att få igenom allt, särskilt i ett nytt blocköverskridande samarbete. Men jag tror inte det är skälet. Socialdemokraterna hade god insyn i behovet av skolan, att andra alternativ var utredda samt hur långt planerna var framskridna. Det var ett tomt vallöfte.​Publicerat 2018-12-07
Uppdaterat 2018-12-07Tyresö bygger näst mest i länet

Under 2019 väntas 695 nya bostäder bli färdigställda i Tyresö. I förhållande till antal invånare är det bara Solna som bygger mer. Detta enligt en sammanställning av SVT Nyheter.

M vill stoppa höjda politikerarvoden i Tyresö

Moderaterna kommer att rösta nej till att ge kommunens ledande politiker höjda arvoden. Bakgrunden är Tyresö kommuns pressade ekonomi. – Jag tror det skulle ha ett stort signalvärde, säger oppositionsrådet Anki Svensson (M).

18 besöker oss just nu