Topp fem för Linus Lundqvist i stabil premiär

Linus Lundqvist fick med sig ett par topp fem-placeringar från helgens premiär för Euroformula Open på franska Circuit Paul Ricard – och indikerade samtidigt ytterligare potential genom att slå till med snabbaste varv i söndagens avslutande race.

Av Robert Skölin
Publicerat 2019-04-28

Lundqvist och hans team, Double R Racing, visade prov på mycket konkurrenskraftig fart i båda premiärhelgens två race, men hölls resultatmässigt tillbaka något av två mindre lyckade tidskval där rivalerna Team Motopark och Teo Martin Motorsport i stället satte tempot.

Lundqvist tvingades därmed starta helgens två heat från tionde respektive sjunde ruta, men avancerade effektivt genom det 21 man starka fältet och korsade mållinjen som fyra (Race 1) respektive femma (Race 2).

Lundqvist, som bjöd på stor underhållning i sin klättring mot toppen, underströk sin fart genom att noteras för näst snabbaste varv i Race 1 och absolut bästa tid (satt på det allra sista varvet) i Race 2. Den sistnämnda insatsen belönades med en bonuspoäng i mästerskapet, där Lundqvist ligger på femte plats – 21 poäng bakom Red Bull-junioren Liam Lawson (Motopark) – efter premiären.

Lundqvist, regerande mästare i brittiska Formel 3, var snabbast på banan i slutskedet av båda helgens race och tog också målflagg som Double R Racings klart bäst placerade förare båda gångerna.

– En okej premiär, även om jag hade hoppats på lite mer, säger Linus Lundqvist. Vi var snabba i racen men hade inte samma fart i kvalen, och det kostade oss ett bättre resultat den här helgen. Vi har lite att jobba på där och det är viktigt att vi hittar orsaken till det fort. Med tanke på att vi inte riktigt fick till bilen som vi ville, och att vi tvingades starta mitt i fältet, är det ändå en godkänd start på säsongen. Vi kan definitivt bygga vidare på det här inför fortsättningen. 

Nästa Euroformula Open-deltävling blir extra speciell för Linus Lundqvist, som då för första gången i karriären ställs inför uppgiften att ta sig an en stadsbana. Den franska gatloppsklassikern Grand Prix de Pau står på programmet den 17-19 maj.

Se Linus summera premiärtävlingen.Publicerat 2019-04-28
Uppdaterat 2019-04-28

RESULTAT (topp fem)
Euroformula Open
Deltävling 1/9 | Circuit Paul Ricard (FRA)


RACE 1
1: Liam Lawson (NZL), Motopark, 17 varv
2: Yuki Tsunoda (JPN), Motopark, +1.247s
3: Lukas Dunner (AUT), Teo Martin, +1.642s
4: Linus Lundqvist (SWE), Double R, +4.275s
5: Marino Sato (JPN), Motopark, +7.201s


RACE 2
1: Marino Sato (JPN), Motopark, 15 varv
2: Liam Lawson (NZL), Motopark, +3.530s
3: Guilherme Samaia (BRA), Teo Martin, +4.415s
4: Lukas Dunner (AUT), Teo Martin, +5.850s
5: Linus Lundqvist (SWE), Double R, +10.500s


MÄSTERSKAPSTABELL (topp fem)
Euroformula Open
Efter 2/18 race


1: Liam Lawson (NZL), 44 p.
2: Marino Sato (JPN), 35 p.
3: Lukas Dunner (AUT), 28 p.
4: Yuki Tsunoda (JPN), 26 p.
5: Linus Lundqvist (SWE), 23 p.


FOTO: Mattias Persson/Motorsport PublicationLinus Lundqvist tillbaka på guldbanan

På vägen mot fjolårets titeltriumf i brittiska Formel 3 var det ironiskt nog inte i England, utan vid den enda icke-brittiska deltävlingen, som Linus Lundqvist nådde sin absolut största framgång. En eftertrycklig dubbelseger på belgiska Spa-Francorchamps gav Lundqvist en ointaglig ledning i förarmästerskapet; och i helgen är Tyresö-sonen tillbaka på den klassiska F1-banan för deltävling fyra av Euroformula Open.

Linus Lundqvist snabb i Carrera Cup-gästspel

Linus Lundqvist fanns med i segerdiskussionen i sitt inhopp i Porsche Carrera Cup Scandinavia i Anderstorp i helgen, där han genomgående var bland de allra snabbaste på banan men ändå inte fick med sig det resultat han sökte.

8 besöker oss just nu