Topp fem för Linus Lundqvist i stabil premiär

Linus Lundqvist fick med sig ett par topp fem-placeringar från helgens premiär för Euroformula Open på franska Circuit Paul Ricard – och indikerade samtidigt ytterligare potential genom att slå till med snabbaste varv i söndagens avslutande race.

Av Robert Skölin
Publicerat 2019-04-28

Lundqvist och hans team, Double R Racing, visade prov på mycket konkurrenskraftig fart i båda premiärhelgens två race, men hölls resultatmässigt tillbaka något av två mindre lyckade tidskval där rivalerna Team Motopark och Teo Martin Motorsport i stället satte tempot.

Lundqvist tvingades därmed starta helgens två heat från tionde respektive sjunde ruta, men avancerade effektivt genom det 21 man starka fältet och korsade mållinjen som fyra (Race 1) respektive femma (Race 2).

Lundqvist, som bjöd på stor underhållning i sin klättring mot toppen, underströk sin fart genom att noteras för näst snabbaste varv i Race 1 och absolut bästa tid (satt på det allra sista varvet) i Race 2. Den sistnämnda insatsen belönades med en bonuspoäng i mästerskapet, där Lundqvist ligger på femte plats – 21 poäng bakom Red Bull-junioren Liam Lawson (Motopark) – efter premiären.

Lundqvist, regerande mästare i brittiska Formel 3, var snabbast på banan i slutskedet av båda helgens race och tog också målflagg som Double R Racings klart bäst placerade förare båda gångerna.

– En okej premiär, även om jag hade hoppats på lite mer, säger Linus Lundqvist. Vi var snabba i racen men hade inte samma fart i kvalen, och det kostade oss ett bättre resultat den här helgen. Vi har lite att jobba på där och det är viktigt att vi hittar orsaken till det fort. Med tanke på att vi inte riktigt fick till bilen som vi ville, och att vi tvingades starta mitt i fältet, är det ändå en godkänd start på säsongen. Vi kan definitivt bygga vidare på det här inför fortsättningen. 

Nästa Euroformula Open-deltävling blir extra speciell för Linus Lundqvist, som då för första gången i karriären ställs inför uppgiften att ta sig an en stadsbana. Den franska gatloppsklassikern Grand Prix de Pau står på programmet den 17-19 maj.

Se Linus summera premiärtävlingen.Publicerat 2019-04-28
Uppdaterat 2019-04-28

RESULTAT (topp fem)
Euroformula Open
Deltävling 1/9 | Circuit Paul Ricard (FRA)


RACE 1
1: Liam Lawson (NZL), Motopark, 17 varv
2: Yuki Tsunoda (JPN), Motopark, +1.247s
3: Lukas Dunner (AUT), Teo Martin, +1.642s
4: Linus Lundqvist (SWE), Double R, +4.275s
5: Marino Sato (JPN), Motopark, +7.201s


RACE 2
1: Marino Sato (JPN), Motopark, 15 varv
2: Liam Lawson (NZL), Motopark, +3.530s
3: Guilherme Samaia (BRA), Teo Martin, +4.415s
4: Lukas Dunner (AUT), Teo Martin, +5.850s
5: Linus Lundqvist (SWE), Double R, +10.500s


MÄSTERSKAPSTABELL (topp fem)
Euroformula Open
Efter 2/18 race


1: Liam Lawson (NZL), 44 p.
2: Marino Sato (JPN), 35 p.
3: Lukas Dunner (AUT), 28 p.
4: Yuki Tsunoda (JPN), 26 p.
5: Linus Lundqvist (SWE), 23 p.


FOTO: Mattias Persson/Motorsport PublicationSnabba ryck för Linus Lundqvist – Hockenheim nästa

Det är ingen rast, ingen ro för Linus Lundqvist och resten av gänget i Euroformula Open just nu. Bara några dagar efter den intensiva stadsbanetävlingen i franska Pau drar fältet direkt vidare till den tyska Formel 1-arenan Hockenheim för säsongens tredje deltävling – och det blir återigen en ny bekantskap att tackla för Linus Lundqvist.

Linus Lundqvist på plats i Pau för karriärens första stadsrace

Fangio, Clark, Rindt, Stewart, Alesi, Hamilton. Alla har de vunnit Grand Prix de Pau, det klassiska stadsloppet i de franska Pyrenéerna. I helgen är det Tyresöbon Linus Lundqvists tur att ta sig an en av motorvärldens mest krävande arenor, när han samtidigt får sin allra första upplevelse av en stadsbana över huvud taget – och hotet om regn hänger bokstavligt talat i luften.

Linus Lundqvist hoppas inleda slaget om Europa med stil

Nio tävlingshelger, 18 race, ett stadslopp och åtta F1-banor: Linus Lundqvist står på tröskeln till en rejäl och spännande utmaning i den europeiska formelbilsserien Euroformula Open. Premiären äger rum i helgen på vykortsidylliska Circuit Paul Ricard i sydöstra Frankrike – och den regerande brittiska Formel 3-mästaren är på jakt efter karriärens nästa stora skalp.

19 besöker oss just nu