Tre dagars fotbollsfest när NIC avgjordes

Under påskhelgen spelades Nordic Invitational Cup i Tyresö. En årligt återkommande fotbollscup för tjejer i 14-årsåldern där några av de bästa lagen i Norden möts – och vilken fotbollsfest det blev. Bra fotboll, vackert väder och ett mycket välplanerat genomförande. ”Jag har varit på cup i 15 år. Detta är det bästa arrangemanget någonsin”, kommenterade en ledare i ett av de gästande lagen.

Av Robert Skölin
Publicerat 2019-04-25

Den 19-21 april, när många var hemma och smaskade på godis och njöt av ledighet, arrangerade Tyresö FF 05 Nordic Invitational Cup (NIC). Cupen har varit ett årligt återkommande inslag av F14 sedan 2014 och bara de bästa lagen i Norden blir inbjudna. I år var cupen fulltecknad, 16 lag från Norge, Finland och Sverige deltog.

Långa förberedelser
Therese Norola, projektledare för cupen och tränare för Tyresös duktiga F14-lag, berättar att cupen föregåtts av lång planering och mycket arbete. Motivation och ambition har genomsyrat både laget och föräldragruppen med målet att dra in pengar till lagkassan.

– Redan dagen före Skärtorsdagen påbörjades arbetet då hela laget hjälptes åt att packa knappt 300 stycken goodiebags. En grupp föräldrar hade jagat sponsring till cupen i flera månader och gjort ett fantastiskt jobb. Bidrag till både mat, kafeteria och goodiebags lyckades de att få till.

Långfredags morgon klockan 09 var det avspark på både A- och B-plan. Solen sken från en klarblå himmel. I kaféet bryggdes många koppar kaffe och våffeljärnen gick varma. Förutom hjälpsamma föräldrar bidrog också tjejer i laget. Både i kaféet och på annat håll.

– Flickor 05 är en stor trupp tjejer så alla fick dessvärre inte möjlighet att spela matcher. De som inte spelade hjälpte till vid sidan av planen med bland annat att filma matcherna, arbeta i kafeterian och att agera funktionärer överallt där det behövdes, säger Therese Norola och fortsätter:

– Vi får ofta höra att vi är ett så sammansvetsat team och det är vi verkligen både på och utanför planen. Jag är väldigt stolt över allas insatser.

Flera av lagen bodde på Nyboda skola och Therese Norola vill skicka med ett tack till skolans kökschef Håkan Kylsäter som inte heller han tog ledigt för påskfirande. Han såg till att de fick både frukost, lunch och middag.

– Stor eloge och tack, du är en förträfflig kock Håkan, säger hon och passar samtidigt på att berätta att all mat som blev över skänktes till den lokala kvinnojouren samt till några behövande familjer.

Genomförandet lovordas
Norola berättar vidare att föreningen mottagit mycket beröm för turneringens genomförande.

– Vi har fått mycket positiv feedback. En gästande ledare sade till mig: ”Jag har varit på cup i 15 år. Detta är det bästa arrangemanget någonsin”, det värmde verkligen att höra och jag vill å föreningens vägnar rikta ett stort tack till alla som var med och gjorde detta till en riktig fotbollsfest.

– Tack föräldrar och släktingar, sponsorer, gästande lag och all publik som kom!

Så gick det på planen
Välplanerat och stor uppslutning av hjälpande händer alltså. Men rent sportsligt, hur gick det egentligen?

Jo matcherna flöt på bra, gick schysst till och skadeincidenterna var som tur var få. Brommapojkarna var det lag som drog det längsta strået och tog hem årets upplaga av Nordic Invitational Cup efter en tuff final mot Adolfsberg. Tyresö gjorde också de bra ifrån sig och slutade sjua efter att ha vunnit placeringsmatchen mot Stureby med 3-0. En skön revansch efter en retlig straffsparksförlust mot Nacka i kvartsfinalen.Publicerat 2019-04-25
Uppdaterat 2019-04-25

FOTO: Amelie Antonsson


Översta raden: Nike Landberg Steen, Emilia Källström, Emma Selldèn, Sara Frigren, Tilda Svanberg, Elsa Bengtsson, Linnea Stridsberg, Anna Tiricke.


Nedersta raden: Astrid Hammar, Ella Bergström, Meja Frimmel, Lina Hedman, Nora Antonsson, Sara Grahn.Tyresö-lag kan vinna Tips-SM

Magnus Åkerberg och laget SV Seguro från Tyresö är klara för final i årets upplaga av Tips-SM. Från Stockholm har också laget Stigtomten med vänner kvalat in till finalen. Det står klart sedan den sista deltävlingen avgjordes förra helgen efter sex veckors intensivt tävlande. Det är andra gången laget går hela vägen till SM-final.

Hanviken upp i trean efter kvalseger

Den fina fotbollshösten i Tyresö kröntes i lördags med att även Hanvikens SK:s herrar klev upp en nivå i seriesystemet. Sedan tidigare är det ju klart att Tyresö FF går upp i tvåan efter serieseger och nu är alltså Hanviken klara för division 3 efter ett framgångsrikt kvalspel. Uppflyttningen säkrades via 2-0 hemma mot IK Viljan från Strängnäs.

Succén fullbordad – Tyresö FF klara för division 2

Tyresö FF:s herrar höll för trycket och vann den avslutande matchen i division 3 Södra Svealand och blev därmed seriesegrare och tar nu steget upp i division 2 till säsongen 2019. Tyresö FF har gjort en strålande säsong och bara förlorat två av 20 matcher och vinner serien på 48 poäng, 1 poäng före Stockholm Internazionale.

10 besöker oss just nu