Två gånger pallen för Linus Lundqvist på Brands Hatch

Linus Lundqvist körde hem två nya pallplatser vid helgens tävlingar för det brittiska Formel 3-mästerskapet på Brands Hatch utanför London, och tog därmed ytterligare ett viktigt steg mot drömmen att vinna den prestigefyllda formelbilstiteln.

Av Robert Skölin
Publicerat 2018-08-07

Lundqvist, som vann dubbelt senast på belgiska Spa, var snabbast på båda de två testdagar som föregick själva tävlingshelgen och fortsatte sedan att sätta tempot i sin Double R Racing-bil på den fria träningen på lördagsmorgonen.

I tidskvalet, där startuppställningen till det första av helgens tre race formeras, innebar ett strategiskt felbeslut dock att Lundqvist fick nöja sig med fjärde tid - bara en tiondel från pole position - i ett pass där det meriterade Carlin-stallet spände musklerna med samtliga sina fyra bilar i topp fem.

Lundqvist var därefter den ende som på allvar kunde utmana Carlin-kvartetten under resten av helgen. En andraplats i Race 1, säkrad genom en kanonstart som kritiskt nog tog honom förbi främste titelrivalen Nicolai Kjaergaard, följdes upp av ett nytt pallbesök i Race 3 - där Lundqvist blev trea.

De två pallplatserna är Lundqvists 11:e respektive 12:e på 18 körda race så här långt under 2018.

I Race 2, där omvänd startordning används (baserat på resultatet i Race 1), slutade Tyresö-sonen 11:a.

Resultaten på Brands Hatch innebär att Lundqvists ledning i mästerskapet är i praktiken oförändrad, endast marginellt reducerad från 120 poäng inför helgen till nuvarande 111 med bara två deltävlingar kvar att köra.

– Ännu en bra helg där vi har gjort jobbet vi måste göra, säger Linus Lundqvist. Tävlingsmänniskan i mig är faktiskt inte helt nöjd just nu - det här är första gången i år jag inte vinner åtminstone ett race under en helg - men jag inser samtidigt att det säger en del om vår lägstanivå den här säsongen. Två pallplatser är helt OK, framför allt i det här läget när det börjar dra ihop sig i mästerskapet, och om det inte hade varit för ett felaktigt beslut i kvalet tror jag dessutom att vi hade kunnat vinna minst ett av racen även här. På det stora hela har vi gjort det vi skulle, och jag åker härifrån med en bra känsla.

Säsongens näst sista deltävling för brittiska Formel 3 äger rum på Donington Park den 22-23 september. Linus Lundqvist kommer där att ha en teoretisk chans att avgöra mästerskapet redan innan den efterföljande finalen på Silverstone.Publicerat 2018-08-07
Uppdaterat 2018-08-07

RESULTAT (topp fem)
BRDC British F3 Championship
Deltävling 6 | Brands Hatch


Race 1
1: Jamie Caroline, Carlin, 14 varv
2: Linus Lundqvist, Double R, +2.958s
3: Nicolai Kjaergaard, Carlin, +3.529s
4: Billy Monger, Carlin, +9.473s
5: Sun Yue Yang, Carlin, +9.847s


Race 2 (omvänd startordning)

1: Jamie Chadwick, Douglas, 13 varv
2: Krish Mahadik, Double R, +0.439s
3: Kush Maini, Lanan, +0.727s
4: Sasa Chaimongkol, Hillspeed, +4.001s
5: Arvin Esmaeili, Douglas, +7.828s
—-
11: Linus Lundqvist, Double R, +10.227s


Race 3
1: Nicolai Kjaergaard, Carlin, 14 varv
2: Jamie Caroline, Carlin, +0.414s
3: Linus Lundqvist, Double R, +2.088s
4: Tom Gamble, Fortec, +5.600s
5: Billy Monger, Carlin, +6.195s


MÄSTERSKAPSTABELL (topp fem)

BRDC British F3 Championship
Efter 18/24 race

1: Linus Lundqvist, 473 p.
2: Nicolai Kjaergaard, 362 p.
3: Kush Maini, 321 p.
4: Tom Gamble, 302 p.
5: Krish Mahadik, 261 p.


FOTO: Linus Lundqvist RacingSnabba ryck för Linus Lundqvist – Hockenheim nästa

Det är ingen rast, ingen ro för Linus Lundqvist och resten av gänget i Euroformula Open just nu. Bara några dagar efter den intensiva stadsbanetävlingen i franska Pau drar fältet direkt vidare till den tyska Formel 1-arenan Hockenheim för säsongens tredje deltävling – och det blir återigen en ny bekantskap att tackla för Linus Lundqvist.

Linus Lundqvist på plats i Pau för karriärens första stadsrace

Fangio, Clark, Rindt, Stewart, Alesi, Hamilton. Alla har de vunnit Grand Prix de Pau, det klassiska stadsloppet i de franska Pyrenéerna. I helgen är det Tyresöbon Linus Lundqvists tur att ta sig an en av motorvärldens mest krävande arenor, när han samtidigt får sin allra första upplevelse av en stadsbana över huvud taget – och hotet om regn hänger bokstavligt talat i luften.

Topp fem för Linus Lundqvist i stabil premiär

Linus Lundqvist fick med sig ett par topp fem-placeringar från helgens premiär för Euroformula Open på franska Circuit Paul Ricard – och indikerade samtidigt ytterligare potential genom att slå till med snabbaste varv i söndagens avslutande race.

Linus Lundqvist hoppas inleda slaget om Europa med stil

Nio tävlingshelger, 18 race, ett stadslopp och åtta F1-banor: Linus Lundqvist står på tröskeln till en rejäl och spännande utmaning i den europeiska formelbilsserien Euroformula Open. Premiären äger rum i helgen på vykortsidylliska Circuit Paul Ricard i sydöstra Frankrike – och den regerande brittiska Formel 3-mästaren är på jakt efter karriärens nästa stora skalp.

18 besöker oss just nu