Tyresö förlorare när utjämningssystem görs om – M starkt kritiska

I höstas presenterade regeringens utredare förslag till förändrat utjämningssystem. Förlorarna? Många tillväxtkommuner, men framför allt Stockholmsområdet som drabbas av en nota i mångmiljardklassen. Regeringen valde att gå vidare med förslaget och det har fått Moderaterna att rasa.

Av Robert Skölin
Publicerat 2019-04-10

Skatteutjämningen är en het potatis som nästan alla har en åsikt om. Förespråkarna menar att det är rimligt att kommuner med sämre strukturella förutsättningar får tillräckligt stöd att tillhandahålla en likvärdig service. Motståndarna menar att det inte är rimligt att ett litet antal kommuner ska stå för fiolerna när politiker i andra kommuner slarvar med pengarna. Kort och gott.

Men det är inte glesbygdskommuner som är de största mottagarna av utjämningsstödet. Det står några av landets största städer för med Malmö, Göteborg och Norrköping i topp. Samtidigt är det bara 12 av 290 kommuner som betalar in till systemet. Förutom skånska Lomma och Vellinge ligger samtliga i Stockholms län. Att Stockholm drabbas extra hårt blir än tydligare då Region Stockholm är det enda av landets regioner som inte är nettobidragstagare.

Nu ska systemet göras om men förslaget som regeringen valt att gå vidare med innebär ingen lättnadens suck för Stockholm. Tvärtom ska regionen mjölkas än hårdare.

För Region Stockholm handlar det om ytterligare 1,6 miljarder kronor i kostnadsutjämning som ska läggas till dagens 1,2 miljarder kronor. Detta medan Tyresö kommun beräknas gå miste om 22 miljoner kronor.

För en vanlig familj i Tyresö skulle den sammantagna utjämningen, kommun och region inräknad, härefter uppgå till ungefär 3.500 kronor årligen. Pengar som alltså omfördelas till någon annan del av landet.

M-topparna hade möte
Moderaterna är starkt kritiska och under tisdagen besökte finansregionrådet Irene Svenonius (M) Tyresö för att med oppositionsrådet Anki Svensson (M) diskutera hur det kommer påverka Stockholmsregionens möjligheter att växa och möta behovet av nödvändiga investeringar i service och välfärd.

– Vi delar utmaningar och genom samarbete kan vi tydligare göra vår röst hörd. Förhoppningsvis kan vi få det att eka ända in i Rosenbad, säger Anki Svensson.

Svensson menar att det är orimligt och skadligt att hela tiden kräva mer och mer i skatteutjämning av dem som bor i Stockholms län.

– Jag förstår tanken med att jämna ut strukturella skillnader som finns mellan exempelvis storstad och glesbygd. Medborgarna måste vara trygga i att var än i landet de bor finns det förutsättningar för en god välfärd. Men nuvarande modell straffar tillväxt och udden riktas särskilt mot Stockholmsregionen. Det är fel och gynnar heller inte landet som helhet. Liggande förslag förstärker den här orättvisan ytterligare. Det kan vi aldrig acceptera.

Utredningen har föreslagit att det nya systemet ska börja gälla år 2020, men det är tveksamt om det är möjligt. Förslaget är inte en del av uppgörelsen mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet, vilket innebär att det först måste förankras i riksdagen. Regeringen har sagt att målsättningen är att förändringarna ska genomföras under mandatperioden.

Svensson: "S och MP är svaret skyldiga"
Svensson är orolig för vilka effekter förändringen skulle ha för Tyresö om det blev verklighet.

– Totalt handlar det om 22 miljoner som skulle ryckas från kommunkassan. En ekonomi som redan i dag är hårt ansatt på grund av återkommande budgetunderskott. Det är väldigt illavarslande och hur vi ska klara detta är nu Anita Mattsson och Socialdemokraterna och Miljöpartiet i Tyresö svaret skyldiga. Vad jag vet har de inte framfört ett uns kritik mot partikollegorna i regeringen och på riksplanet. Det säger rätt mycket om på vilken sida de står.

– Inte på Tyresöbornas, dundrar hon.

Just nu är förslaget ute på remiss i landets kommuner och regioner.

LÄS MER: 
Ny krisprognos för kommunen: Minus 19 miljoner – efter bara två månader
Kommunens bokslut negativt – 21-årig överskottssvit brutenPublicerat 2019-04-10
Uppdaterat 2019-04-10

FOTO: Robert Skölin/RiksbankenSkölin lämnar som chefredaktör

Vi i Tyresös chefredaktör sedan mer än sex år tillbaka, 36-årige Robert Skölin, är på väg att lämna sin post. – Jag har lagt ner hela min själ i tidningen och det har inte varit ett lätt beslut. Men allt har sin tid och jag är övertygad om att Vi i Tyresö går en ljus framtid till mötes även utan mig, säger han.

Nu ska brotävlingen avgöras

Beslutet om att bygga en bro över Nyforsviken har varit en mycket infekterad politisk strid men går alltjämt vidare planenligt. Just nu hålls en arkitekttävling där du som Tyresöbo kan vara med och rösta fram den finaste skapelsen. Priset till vinnaren? Minst 350.000 kronor.

Här är smockan på alla bilister i Tyresö

Morgon och eftermiddag ringlar sig köerna långa på Tyresös största trafikinfarkt – Tyresövägen. Det tredje körfält som är i full färd att byggas är det många som längtar efter. Men nu kommer ett chockartat besked från den nya politiska ledningen: Du som är bilförare väntar i onödan.

M, C och KD: Stålbad för god ekonomi och återställd skatt

Partierna i Tyresö vill skära i central administration för att stabilisera kommunens ekonomi. Somliga mer än andra. M, C och KD vill kapa kostnaderna så mycket att man också kan finansiera en återställning av skatten. – Det är en fråga om prioriteringar, säger oppositionsrådet Anki Svensson (M).

16 besöker oss just nu