25 januari 2021

NYHETER

Tyresö har blivit en sämre kommun att leva i

Tyresö backar 13 placeringar i tidningen Fokus årliga lista över var i landet det är bäst att leva.
image
Redaktionen
  • Publicerat: 2019-05-24

  • |
  • Uppdaterat: 2020-11-15

Förra året tog Tyresö sin främsta placering någonsin i den välkända och respekterade rankinglistan. En fin 22:a plats bland Sveriges 290 kommuner. I år faller man tillbaka 13 placeringar till plats 35. En hygglig placering även det, men samtidigt den sämsta sedan 2014.

För 2019 har rankingen breddats och kallas nu för “Bäst att leva” i stället för “Bäst att bo”. Utifrån hela 75 faktabaser har Fokus bedömt hur kommunerna presterar i nio huvudkategorier. Alltifrån situationen på bostadsmarknaden till hur välfärden fungerar, hur kommunens ekonomi mår och hur väl man når miljö- och hållbarhetsmål har vägts in.

Sämre utsikter för jobb och företagande
Tyresös resultat växlar friskt. Bäst ifrån sig gör man när det gäller demokrati. Här placerar sig kommunen på en femteplats. Även kategorier som utbildning, kommunal ekonomi och demografisk utveckling får tummen upp med placeringarna 26 respektive 30 och 35. Sämre ställt är det på kultur- och fritidsområdet där kommunen parkerar på en 166:e plats. Det är det också i kategorin arbete. Här faller Tyresö 77 placeringar mot 2018 och blir inte bättre än 102:a. Men allra värst är det när det kommer till bostadsmarknad. En kategori som baseras på bostadsbyggande, utvecklingen av hyror och huspriser, trångboddhet, boendesegregation och närhet till kollektivtrafik.

Tyresös placering? 268.

Men samtidigt är det problem som Tyresö delar med många andra Stockholmskommuner, vilket märks i listan. Upplands-Bro sticker dock ut med en femteplats.

Solna övertar tronen – Stockholm rasar
I den totala sammanställningen är Solna överst. Norrortskommunen brukar prestera bra i Fokus ranking och har i år genomgående höga placeringar bortsett från i kategorierna bostäder och miljö. Solna följs av Upplands-Bro och med Knivsta på bronsplats. Därefter följer ett pärlband av Stockholmskommuner: Danderyd, Österåker, Nacka och Värmdö. Sju kommuner på topp 10-listan är hemmahörande i Stockholmsregionen. Däremot faller Stockholm tillbaka rejält. Huvudstaden som abonnerat på förstaplatsen sedan 2014 förpassas till en 32:a plats.

Från 10:e till 18:e plats i länet
Av de 26 kommunerna i Stockholms län placerar sig Tyresö på en 18:e plats. I fjol var Tyresö på plats 10. En rejäl degradering.

LÄS MER: Tyresö tokrasar i stor miljöranking

Höghus i Amaryllisparken

Stödjer du en detaljplan som skulle medge byggandet av ett 6-våningshus i amaryllisparken?


Mer information