Tyresö Jazz & Blues mister statligt stöd

Flera jazzföreningar runt om i landet blir av med det statliga kulturstödet. En är Tyresö Jazz & Blues.

Av Robert Skölin
Publicerat 2019-02-15

För 2019 får 242 av Sveriges musikarrangörer dela på statligt stöd om drygt 30 miljoner kronor. Tidigare har riksförbunden själva ansvarat för att fördela stödet. Men i år tog de som håller i pengarna, statliga Kulturrådet, själva på sig uppgiften.

Det har lett till att många föreningar, bland annat inom jazzen, gått miste om stödet. En av de drabbade är Tyresö Jazz & Blues som håller till i Kvarnhjulet. En annan i Stockholmsområdet är Farsta-föreningen Jazz Klubb Syd.

Till TT förklarar Staffan Forssell, generaldirektör för Kulturrådet, den nya ordningen.

– Vi har tagit tillbaka det här, vilket har lett till många fler ansökningar från hela landet, i olika genrer. Konsekvensen när man får in väldigt många bra ansökningar är dock att några inte får pengar.

Totalt är det 13 jazzföreningar som tillsammans går miste om 390.000 kronor. Och att beskedet kommer först nu, i mitten av februari, är i sig ett problem.

– Det här är organisationer som ingår avtal med professionella musikgrupper. Nu finns det risk för att ideellt engagerade människor blir ansvariga för avtal som inte går att uppfylla, säger Karin Inde på Svensk Jazz till TT.

Hur Tyresö Jazz & Blues påverkas av det indragna stödet har Vi i Tyresö inga uppgifter om. Enligt deras hemsida finns ett program med 5-6 inbokade konserter under våren.
Publicerat 2019-02-15
Uppdaterat 2019-02-15Stjärnsprakande afton när deltävling i Funkisfestivalen avgjordes i Tyresö

Under måndagskvällen anordnade Tyresö för första gången en deltävling i Funkisfestivalen, en sångtävling för personer med kognitiv eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Åtta starka bidrag ställde upp på scen i en välfylld aula på Tyresö gymnasium. Vinnare blev till slut Perdaniel Söderlind som med skönsång och stor inlevelse framförde Anders Glenmarks klassiska popdänga ”Hon har blommor i sitt hår”.

10 besöker oss just nu