Tyresö låter nyanlända bo kvar – M kritiska

Bosättningslagen tillämpas på olika sätt i olika kommuner. I Tyresö förlängs bostadskontrakten efter två år. Fel tycker Moderaterna. – Huvudregeln ska vara tidsbegränsade kontrakt i två år, sedan tar egna ansvaret vid. Det är rimligt, säger tillträdande oppositionsrådet Anki Svensson (M).

Av Robert Skölin
Publicerat 2018-12-11

Tidningen Mitt i har kartlagt hur kommunerna i Stockholms län tillämpar bosättningslagen som trädde i kraft 2016. I nästan hälften av kommunerna har man valt att låta de nyanlända bo kvar efter den så kallade etableringsperioden om två år. En av dessa är Tyresö. Här får de nyanlända förlängt kontrakt om de inte hittat ett nytt boende. Men Moderaterna som varit med och styrt kommunen i 20 år är kritiska.

– Vår inställning har hela tiden varit tillfälliga bostäder med en huvudregel om två år, säger Anki Svensson.

Hur kommer det sig att kommunen har en annan policy?

– En kommun hanterar många frågor och här har både kontroll och informationskedja brustit. Det är väldigt olyckligt. Vår intention har aldrig varit något annat än just detta.

LÄS MER: Klart: Kraftigt höjd skatt väntar Tyresöborna redan 2019​

Varför är det fel att låta de nyanlända bo kvar?

– Etableringsperioden är två år. Det ger förutsättningar att komma in i samhället, få ett jobb och hitta en egen bostad. Längre än så är inte motiverat om vi ska värna samhällskontraktet, vilket vi ska. I Tyresö har vi också delvis löst mottagandet genom att tillhandahålla hyresrätter och då riskerar förlängda kontrakt få alldeles orimliga konsekvenser för bostadskön. I värsta fall kan det ge besittningsskydd.

Hur kommer ni att agera nu?

– Vi äger inte frågan längre, det gör Tyresös nya politiska styre. Men självfallet kommer vi försöka påverka med de verktyg vi har som opposition. Nyanlända ska inte gå före i bostadskön. De ska få hjälp med tillfälliga bostäder, inget mer.Publicerat 2018-12-11
Uppdaterat 2018-12-11

FOTO: Skärmdump Mitt iTyresö bygger näst mest i länet

Under 2019 väntas 695 nya bostäder bli färdigställda i Tyresö. I förhållande till antal invånare är det bara Solna som bygger mer. Detta enligt en sammanställning av SVT Nyheter.

31 besöker oss just nu