Tyresö medeltidsdagar är tillbaka

Efter ett års uppehåll är Tyresö medeltidsdagar tillbaka. Den 24-25 maj kommer Lilla Tyresö förvandlas till en medeltida by som befolkas av riddare, gycklare och hantverkare i tidstypiska dräkter.

Av Robert Skölin
Publicerat 2014-04-23

”Följ med på en spännande tidsresa tillbaka i tiden - en upplevelse för hela familjen och andra medeltidsintresserade”, skriver Tyresö kommun i ett pressmeddelande. Höjdpunkten på dagen väntas bli tornerspelet klockan 14.00 där riddare från Nordic Knights tornerlag möts.

På den medeltida marknaden kommer allehanda varor och äkta hantverk finnas till försäljning. Mat och café tillhandahålls likaså. Nyheter för i år är trähästen Lisa för de minsta barnen och yxkastning för de äldre. Som tidigare år kan man också prova på pilbågeskytte eller måla sitt eget svärd.

För mer information om tider, entrépriser och biljettköp.

FAKTA
Platsen där medeltidsdagarna arrangeras heter Lilla Tyresö och ligger alldeles intill Tyresö slott och kyrka. På medeltiden var detta en ö längst in i Kalvfjärden där det fanns ett medeltida stenhus med tillhörande byggnader. Första gången Tyresö nämns i skriftliga källor var år 1364 när riddaren Erengisle Nilsson överlåter egendomen Thyrisedhe till riksdrotsen Nils Turesson Bielke. Vid den nuvarande Prinsvillan kan man fortarande se en bit av gråstensgrunden.
Publicerat 2014-04-23
Uppdaterat 2016-05-21Premiär för hästfest på Tyresö slott

Shetlandsponnys, lusitanos, islandshästar och Dressyrardennern Torsten. Hästar av alla de slag fyller parken vid Tyresö slott helgen den 16-17 september. Hästfest på Tyresö slott är ett friluftsevenemang för alla åldrar med hästen i fokus och grande finale för Nordiska museets sommarsäsong på Tyresö slott.

Nordiska Museet villiga satsa på Tyresö slott

Det har varit fina besökssiffror vid Tyresö slott och i slottsparken under sommaren och hösten i år. Det visar de mätningar som görs via de nya besöksräknare som slottets ägare Nordiska Museet installerat i parken. Museet är nu villigt att satsa mer resurser i Tyresö och skapa mer aktiviteter och händelser i slottsområdet.

8 besöker oss just nu