Tyresö slott öppnar för säsongen

Tyresö slott har öppnat för säsongen – ett givet utflyktsmål för att fika, bada, picknicka och uppleva svunna tider. Sommarens fokus på Tyresö slott är berättelsen om människorna som levde där under tidigt 1900-tal. Nordiska museet lyfter fram en Downton Abbey-liknande historia genom en ny katalog, familjefotografier och arkivbilder.

Av Robert Skölin
Publicerat 2016-06-14

Nordiska museet äger slottet sedan 1932, sedan Claes Lagergren testamenterade det som gåva till museet. Familjens slottsmiljö från sekelskiftet 1900 har behållits och museivåningen ser ut som då familjen bodde där.

Museets förlag ger lagom till sommaren ut en katalog om slottets historia och inredningar. I den presenteras för första gången Caroline Lagergren (född Russell) närmare. Det var tack vare hennes amerikanska förmögenhet som Claes Lagergren kunde förvärva slottet år 1892.

Även tjänstefolket kommer till tals och slottslivet med barn, hundar, tjänstefolk och gäster visas i bilder från museets arkiv och Tyresö hembygdsförening. Ett mindre urval av dessa bilder finns även att se i anslutning till museivåningen.

Besökare kan uppleva Tyresö slott på lördagar och söndagar från 11 juni fram till 28 augusti. I närheten finns bistro och caféer och den engelska parken som är ett fantastiskt utflyktsmål för picknick och bad i Kalvfjärden. 

Katalogen Tyresö slott utkommer den 16 juni på Nordiska museets förlag.Publicerat 2016-06-14
Uppdaterat 2016-06-14

FOTO: Herman Fältström


FAKTA
Under sommarmånaderna håller Nordiska museet öppet för besök på Tyresö slott. Tyresö slott byggdes på 1630-talet, moderniserades i olika omgångar och testamenterades av Claes Lagergren 1930/1932 till Nordiska museet som bevarat det som det såg ut då – en slottsmiljö från sekelskiftet 1900 med engelsk park. Säsongen 2016 är Tyresö slotts museivåning öppen för besök lördagar och söndagar 11/6–28/8 kl 12-16 med visning kl 14. Audioguide på svenska eller engelska ingår i entréavgiften.Premiär för hästfest på Tyresö slott

Shetlandsponnys, lusitanos, islandshästar och Dressyrardennern Torsten. Hästar av alla de slag fyller parken vid Tyresö slott helgen den 16-17 september. Hästfest på Tyresö slott är ett friluftsevenemang för alla åldrar med hästen i fokus och grande finale för Nordiska museets sommarsäsong på Tyresö slott.

Nordiska Museet villiga satsa på Tyresö slott

Det har varit fina besökssiffror vid Tyresö slott och i slottsparken under sommaren och hösten i år. Det visar de mätningar som görs via de nya besöksräknare som slottets ägare Nordiska Museet installerat i parken. Museet är nu villigt att satsa mer resurser i Tyresö och skapa mer aktiviteter och händelser i slottsområdet.

Här kommer det att dansas runt stången

Midsommar står inför dörren och i vanlig ordning verkar det bli ordentligt plaskväder. Men vad gör det så länge man får fira i gott sällskap? Inte ett dugg. Vi i Tyresö listar här två traditionella midsommarevenemang i Tyresö som bara måste besökas.

7 besöker oss just nu