Tyresö-sonen avslutade GP3-test med kanontid

Brittiske Formel 3-mästaren Linus Lundqvist, 19, har avverkat två dagars mycket positiva tester i den närbesläktade formelbilsserien GP3 i Abu Dhabi. Tyresö-föraren avslutade med tredje bästa tid och som snabbaste nykomling.

Av Robert Skölin
Publicerat 2018-12-01

Lundqvist var i aktion på Abu Dhabis spektakulära Yas Marina Circuit under torsdagen och fredagen, när GP3 – en av supportklasserna till Formel 1 – genomförde sitt årliga vintertest i det arabiska emiratet.

Lundqvist spenderade båda dagarna tillsammans med det spanska Campos-teamet, och hittade snabbt tillrätta i sin första bekantskap med såväl bil som bana. Den första testdagen avslutades med sjunde bästa tid totalt, bara en tiondel bakom trefaldige GP3-segraren David Beckmann. Han höjde sedan tempot ytterligare under fredagen och avslutade det sista passet som trea bland 20 förare på plats – och som snabbaste rookie.

Tyresöbons personbästa tid – 1m55.041s – var på tusendelen densamma som gav årets GP3-mästare Anthoine Hubert tredje plats i kvalet till säsongsfinalen i Abu Dhabi för en vecka sedan. Det var också mindre än tre tiondelar bakom listtoppande indiern Jehan Daruvala, som tävlat i både Formel 3 och GP3 den här säsongen. 

– Det har varit ett väldigt bra test, säger Linus Lundqvist. GP3 skiljer sig en hel del från vad jag är van vid i brittiska F3; däcken, motoreffekten, DRS... Det har varit mycket nytt att ta in, men jag tycker att jag kom in i det väldigt snabbt. Mitt varv nu på eftermiddagen var bra men inte perfekt, så det fanns lite mer att hitta – men jag är nöjd. Det har varit lärorikt.

"Fått mersmak"
GP3 omvandlas 2019 till FIA:s nya internationella Formel 3-mästerskap, som är en av de serier Lundqvist tagit sikte på i arbetet inför nästa säsong. Testet i Abu Dhabi gav därför en värdefull möjlighet att stifta bekantskap med en biltyp som ligger nära den nya F3-kategorin i DNA.

– Det är ingenting klart ännu och test är alltid test, men jag tror att de här dagarna i Abu Dhabi har varit bra för mig på många sätt. Jag har lärt mig Yas Marina-banan, jag har fått en första smak av Pirelli-däcken, och jag har kommit lite närmare den miljö som jag eventuellt kommer att tävla i nästa år. Vi får se hur det blir med den saken, men jag är optimistisk och har definitivt fått mersmak efter det här, avslutar Lundqvist.

GP3-testet i Abu Dhabi avslutas på lördagen, men då utan Linus Lundqvist som nu avverkat sina två inplanerade dagar. 

På måndag (den 3 december) kommer Lundqvist formellt att tilldelas sin pokal för mästerskapstriumfen i BRDC British F3 Championship vid en tillställning arrangerad av BRDC – British Racing Drivers' Club – i London.Publicerat 2018-12-01
Uppdaterat 2018-12-01

FOTO: GP3 Media ServicesFull pott för Linus Lundqvist – klar för Daytona

Tyresöbon Linus Lundqvist, 19, fick maximal utdelning under finalhelgen för det brittiska Formel 3-mästerskapet när han följde upp lördagens titeltriumf med en ny stor skalp på söndagen, då han tog hem eftertraktade Sunoco Whelen Challenge och den styrning i klassiska Daytona 24-timmars som låg i potten.

Linus Lundqvist klar mästare i brittiska Formel 3

Linus Lundqvist från Tyresö har utropats till mästare i det brittiska Formel 3-mästerskapet (BRDC British Formula 3 Championship), en av racingvärldens mest prestigefyllda juniorserier, och följer därmed i fotspåren efter några av motorsportens största namn genom tiderna.

Linus Lundqvist går för guld i rafflande F3-avgörande

Efter åtta månader, sju deltävlingar och 21 race är stunden nu kommen: det är dags för final i BRDC British Formula 3 Championship, det prestigefyllda brittiska mästerskapet för Formel 3. I potten ligger en av motorsportens mest klassiska racingtitlar – och ledande Linus Lundqvist går in i den dramatiska slutuppgörelsen på Silverstone med ett enda mål i sikte.

Besviken Linus Lundqvist laddar om för finaldrama

Linus Lundqvist fick se sin ledning i det brittiska Formel 3-mästerskapet reduceras rejält i den näst sista deltävlingen på Donington Park, där återkommande tekniska problem hejdade Tyresö-sonens framfart i jakten på titeln och nu bäddar för ett laddat avgörande.

Linus Lundqvist samlad inför potentiellt titelavgörande

Efter en säsong kantad av framgångar har Linus Lundqvist nu kommit fram till karriärens så här långt potentiellt viktigaste helg. Med 111 poängs ledning går Tyresö-sonen in i årets näst sista deltävling för det anrika brittiska Formel 3-mästerskapet med en första matchboll i kampen om titeln; den i så fall absolut största skalpen hittills på 19-åringens resa mot den internationella racingtoppen.

18 besöker oss just nu