Tyresö-sonen avslutade GP3-test med kanontid

Brittiske Formel 3-mästaren Linus Lundqvist, 19, har avverkat två dagars mycket positiva tester i den närbesläktade formelbilsserien GP3 i Abu Dhabi. Tyresö-föraren avslutade med tredje bästa tid och som snabbaste nykomling.

Av Robert Skölin
Publicerat 2018-12-01

Lundqvist var i aktion på Abu Dhabis spektakulära Yas Marina Circuit under torsdagen och fredagen, när GP3 – en av supportklasserna till Formel 1 – genomförde sitt årliga vintertest i det arabiska emiratet.

Lundqvist spenderade båda dagarna tillsammans med det spanska Campos-teamet, och hittade snabbt tillrätta i sin första bekantskap med såväl bil som bana. Den första testdagen avslutades med sjunde bästa tid totalt, bara en tiondel bakom trefaldige GP3-segraren David Beckmann. Han höjde sedan tempot ytterligare under fredagen och avslutade det sista passet som trea bland 20 förare på plats – och som snabbaste rookie.

Tyresöbons personbästa tid – 1m55.041s – var på tusendelen densamma som gav årets GP3-mästare Anthoine Hubert tredje plats i kvalet till säsongsfinalen i Abu Dhabi för en vecka sedan. Det var också mindre än tre tiondelar bakom listtoppande indiern Jehan Daruvala, som tävlat i både Formel 3 och GP3 den här säsongen. 

– Det har varit ett väldigt bra test, säger Linus Lundqvist. GP3 skiljer sig en hel del från vad jag är van vid i brittiska F3; däcken, motoreffekten, DRS... Det har varit mycket nytt att ta in, men jag tycker att jag kom in i det väldigt snabbt. Mitt varv nu på eftermiddagen var bra men inte perfekt, så det fanns lite mer att hitta – men jag är nöjd. Det har varit lärorikt.

"Fått mersmak"
GP3 omvandlas 2019 till FIA:s nya internationella Formel 3-mästerskap, som är en av de serier Lundqvist tagit sikte på i arbetet inför nästa säsong. Testet i Abu Dhabi gav därför en värdefull möjlighet att stifta bekantskap med en biltyp som ligger nära den nya F3-kategorin i DNA.

– Det är ingenting klart ännu och test är alltid test, men jag tror att de här dagarna i Abu Dhabi har varit bra för mig på många sätt. Jag har lärt mig Yas Marina-banan, jag har fått en första smak av Pirelli-däcken, och jag har kommit lite närmare den miljö som jag eventuellt kommer att tävla i nästa år. Vi får se hur det blir med den saken, men jag är optimistisk och har definitivt fått mersmak efter det här, avslutar Lundqvist.

GP3-testet i Abu Dhabi avslutas på lördagen, men då utan Linus Lundqvist som nu avverkat sina två inplanerade dagar. 

På måndag (den 3 december) kommer Lundqvist formellt att tilldelas sin pokal för mästerskapstriumfen i BRDC British F3 Championship vid en tillställning arrangerad av BRDC – British Racing Drivers' Club – i London.Publicerat 2018-12-01
Uppdaterat 2018-12-01

FOTO: GP3 Media ServicesLinus Lundqvist tillbaka på guldbanan

På vägen mot fjolårets titeltriumf i brittiska Formel 3 var det ironiskt nog inte i England, utan vid den enda icke-brittiska deltävlingen, som Linus Lundqvist nådde sin absolut största framgång. En eftertrycklig dubbelseger på belgiska Spa-Francorchamps gav Lundqvist en ointaglig ledning i förarmästerskapet; och i helgen är Tyresö-sonen tillbaka på den klassiska F1-banan för deltävling fyra av Euroformula Open.

Linus Lundqvist snabb i Carrera Cup-gästspel

Linus Lundqvist fanns med i segerdiskussionen i sitt inhopp i Porsche Carrera Cup Scandinavia i Anderstorp i helgen, där han genomgående var bland de allra snabbaste på banan men ändå inte fick med sig det resultat han sökte.

9 besöker oss just nu