Tyresö tar jättekliv i ranking över företagsklimat – tillhör toppen

I en ranking över företagsklimatet som Svenskt Näringsliv i dag presenterar placerar sig Tyresö som 18:e kommun av 290. Man klättrar hela 44 placeringar från i fjol. Ett jättelyft.

Av Robert Skölin
Publicerat 2016-09-20

– Vi är en av de kommuner som klättrar mest och når dessutom upp till målet om att vara en av de 25 bästa kommunerna i landet. Det finns mycket att vara stolt över men också att jobba vidare med och förbättra, säger Gunilla Berg, näringslivschef i Tyresö kommun.

Tyresö går från 62:a plats till 18:e i rankingen som tar hänsyn till en rad olika faktorer som anses ha påverkan på det lokala företagsklimatet. Däribland kommunens service till företagen, kommunalskatt, digital infrastruktur, konkurrens från kommunen samt attityder till företagande från såväl politiker och tjänstemän som skola och media.

Tyresö når sina bästa resultat på nyföretagsamhet (17), andel entreprenader i kommunens verksamhet (18) och marknadsförsörjning (18). Det senare handlar om hur stor del av kommunens inkomster som kommer från den privata sektorn, ett mått på det lokala näringslivets vitalitet och omfattning. Man placerar sig också högt när det kommer till sysselsättningsgrad (28). De enda placeringarna utanför topp-100 är andelen företagare per invånare (122) och tillgången till arbetskraft med relevant kompetens (101).

Kommunstyrelsens ordförande i Tyresö Fredrik Saweståhl (M) är precis som näringslivschef Gunilla Berg nöjd med resultatet och utvecklingen.

– För oss är välfärden det primära. Men vi som kommun kan inte skapa jobb och välfärd, utan det är det företagen som gör. Det vi därför ska och kan göra är att vara en hjälpande hand. I Tyresö har vi kommit långt och företagsklimatet blomstrar, något dagens ranking visar. Men det finns alltid mer att göra. Det ska vara lätt att etablera sig, få stöd och expandera i Tyresö, säger Saweståhl.

Topp-25 i Svenskt Närinslivs ranking, (förändring mot 2015):
1. Solna (0)
2. Sollentuna (0)
3. Nacka (+7)
4. Vellinge (-1)
5. Höganäs (+2)
6. Upplands Väsby (+3)
7. Kävlinge (+1)
8. Vårgårda (+3)
9. Trosa (-4)
10. Danderyd (-6)
11. Staffanstorp (+12)
12. Täby (-6)
13. Växjö (+4)
14. Herrljunga (+23)
15. Partille (+5)
16. Ängelholm (0)
17. Laholm (+13)
18. Tyresö (+44)
19. Lidingö (-6)
20. Burlöv (+8)
21. Mullsjö (-3)
22. Sundbyberg (-10)
23. Gnösjö (-1)
24. Härryda (-10)
25. Falkenberg (-6)Publicerat 2016-09-20
Uppdaterat 2016-09-20

FOTO: Robert SkölinNäringslivsdag hölls för sjunde året – här är alla vinnare

I fredags var det dags för den traditionella Näringslivsdagen i Tyresö. Dagen som är ett samarbete mellan Företagarna och Tyresö kommun ordnades för sjunde gången. Som tidigare hölls en välbesökt Näringslivsmässa i Tyresö Centrum. Dagen avrundades med en Näringslivsgala på Tyresö Slott. Priser delades ut till Årets Företagare, Årets Butik och Årets Nyföretagare.

Tydliga skillnader i årets första valdebatt

I måndags hölls årets första valdebatt i Tyresö. Det var Företagarna som bjudit in partierna för en lunchduell om företagsfrågor under rubriken ”Maktkampen” på biblioteket i Tyresö Centrum. Fem partier fanns på scenen och det var ganska många i publiken. Det blev en stundtals spänstig debatt med tydliga skillnader mellan blocken.

Fontana – årets företagare i Tyresö

I fredags var det dags för den traditionella Näringslivsdagen att gå av stapeln i Tyresö. Dagen som är ett samarbete mellan Företagarna och Tyresö kommun ordnades för sjätte gången. Som tidigare hölls en välbesökt Näringslivsmässa i Tyresö Centrum och parallellt en rekryteringsmässa. Dagen avrundades med en Näringslivsgala på Tyresö Slott. Priser delades ut till Årets Företagare, Årets Butik och Årets Monter.

9 besöker oss just nu