Tyresö tillhör jämställdhetstoppen

Tyresö är en av Sveriges mest jämställda kommuner. Detta enligt Sveriges kommuner och landstings Öppna Jämförelser.

Av Robert Skölin
Publicerat 2017-03-08

Efter att ha jämställdhetsgranskat mer än 20 nyckeltal, alltifrån arbetsvillkor till äldreomsorg, skola, hälso- och sjukvård och politisk representation återfinns Tyresö på 20:e plats av Sveriges 290 kommuner i SKL:s prestigefyllda Öppna Jämförelser. I Stockholmsregionen, som i länskategorin tillhör Sverigetoppen, har man bara en handfull kommuner före sig.

Tyresö klarar sig väl inom många områden men utmärker sig bland annat vad gäller jämställd trygghet i skolan och som arbetsgivare.

Jämställd trygghet inom skolans väggar
Enligt siffrorna från SKL är trygghetsupplevelsen så gott som densamma för pojkar och flickor, vilket resulterar i att Tyresö hamnar på plats 13 (290). Bara en enda kommun i Stockholms län slår Tyresö på fingrarna och det är Sollentuna som delar förstaplatsen med ett par andra kommuner.

– Alla elever ska oavsett kön trivas i skolan, kunna nå målen och synliggöras av sina lärare. Även om det finns fler saker att jobba på tycker jag att det här var ett bra kvitto att få. Lärarna och övrig personal i skolan gör ett mycket bra arbete, säger skolkommunalrådet Anki Svensson (M).

Jämställd arbetsgivare
På tre av fyra variabler tillhör Tyresö kommun de 20 procenten av landets 290 arbetsgivarkommuner som klarar man sig bäst i jämförelsen. På den fjärde lägger man sig i mittenskiktet.

Ladda ner och läs Sveriges kommuner och landstings Öppna Jämförelser här.
Publicerat 2017-03-08
Uppdaterat 2018-12-04

Så placerar sig länets kommuner i jämställdhetstoppen.


1. Stockholm
2. Sollentuna
4. Nacka
5. Upplands Väsby
6. Lidingö
8. Sundbyberg
11. Huddinge
20. Tyresö
28. Upplands-Bro
30. Solna
31. Södertälje
36. Värmdö
40. Vallentuna
41. Haninge
46. Täby
48. Järfälla
49. Sigtuna
63. Norrtälje
81. Vaxholm
90. Danderyd
92. Botkyrka
101. Ekerö
126. Salem
150. Österåker
208. Nynäshamn
266. Nykvarn


Källa: Sveriges kommuner och landsting (SKL)Jämställd trygghet i Tyresös skolor

Skillnaden mellan pojkars och flickors trygghet i skolan är betydligt mindre i Tyresö än i genomsnittskommunen. Det visar en rapport från Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Jämställt markägande i Tyresö

Kvinnor äger en liten del av landets totala markareal visar ny statistik från Lantmäteriet. Men i Tyresö är det så gott som jämbördigt mellan könen.

16 besöker oss just nu