16 januari 2021

NYHETER

Tyresö sänker skatten med 20 öre – 25 öre kvar till läget före valet

När det nuvarande styret bestående av Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet med aktivt stöd av Vänsterpartiet tog över makten i Tyresö efter det senaste valet började man med att chockhöja kommunalskatten med hela 45 öre. En skattehöjning som gjorde Tyresö till en av de kommuner med högst skatt i Stockholmsregionen. Nu när kommunen gör ett rekordstort överskott har styret konstaterat att deras rekordhöjning var förhastad, vilket visade sig vid kommunfullmäktiges senaste sammanträde.
image
Foto: Mikael Onegård | Bilden visar hur de olika partierna röstade i kommunfullmäktige. Vänsterpartiet föreslog oförandrad kommunskatt för 2021 men röstade slutligen för S L MP förslag om 20 öre skattesänkning.
Redaktionen
  • Publicerat: 2020-11-22

  • |
  • Uppdaterat: 2020-11-22

Vid det senaste kommunfullmäktigemötet valde en majoritet bestående av Socialdemokraterna, Liberalerna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet att delvis återställa rekordhöjningen och sänka skatten i Tyresö från 19,95 per beskattad hundralapp till 19,75 eller 20 öre.

Oppositionspartierna Moderaterna och Centerpartiet förslag att kommunalskatten helt skulle återställas till 2018 års nivå eller 19,50 kronor per beskattad hundralapp föll därmed. En nivå som tidigare gett kommunen god ekonomi och ett plusresultat i linje med det som rekommenderas.

För en familj med medelinkomst på länsnivå motsvarar den beslutade sänkningen runt 120 kronor per månad eller runt 1 440 kronor på ett år. Hade oppositionens förslag vunnit hade sänkningen istället motsvarat 270 kronor per månad eller 3 240 kronor på ett år. Om samma familj istället skulle bott i Nacka kommun som fortsatt har ett Alliansstyre under Moderaternas ledning skulle skatten per månad varit 800 kr lägre eller 9 600 kr lägre sett på ett helt år.

Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna föreslog även de att skatten i Tyresö skulle sänkas men något mer försiktigt än Moderaterna och Centerpartiet.

Stoppa Smittspridningen

Hör Anna Eljenmyr, specialistsjuksköterska, om arbetet mitt i pandemin.

Höghus i Amaryllisparken

Stödjer du en detaljplan som skulle medge byggandet av ett 6-våningshus i amaryllisparken?


Mer information