Tyresöbaserade Jiddr prisas av Ben & Jerry’s

Samtalsappen Jiddr vill utöka sina samtal med ungdomar och får nu hjälp av glassjätten Ben & Jerry's.

Av Robert Skölin
Publicerat 2015-05-22

Ben & Jerry's ordnar för fjärde året den internationella entreprenörstävlingen ”Join Our Core” tillsammans med Ashoka, ett nätverk för sociala entreprenörer. Tävlingen går ut på att lyfta och belöna samhällsnyttiga idéer och sociala insatser. Två vinnare väljs i varje land och under gårdagen utsågs Jiddr till en av dessa.

Jiddr startades 2012 av grundarna Josefine Wahlberg och Marie Altus. Genom sin populära och ständigt växande app erbjuds en plattform där unga som behöver någon att prata med kan komma i kontakt med vuxna. För en tid sedan påbörjade man ett ”crowdfunding-projekt”, gräsrotsfinansiering på svenska, för att kunna öka antalet erbjudna samtal. Målet är att gå från ett i veckan till tio med start i augusti. Ett hundratal organisationer som arbetar med ungdomar har hittills ställt sig positiva till att hjälpa och som förstapris i tävlingen ”Join Our Core” skjuter Ben & Jerry's nu till ett belopp som motsvarar 20 % av Jiddrs crowdfunding-mål eller högst 10.000 euro. Att sträcka ut en hand är dock ingenting nytt för Ben & Jerry’s då de själva hade ett stort stöd av dedikerade fans när de startade för snart 37 år sedan. Ben Cohen och Jerry Greenfield gick då ut till invånarna i Vermont och bad om gåvor på en dollar för att kunna förverkliga sin iskalla affärsidé.

Tyresöbon Josefine Wahlberg som kom på idén till Jiddr efter att under flera års tid ha samtalat med unga på nätet i samband med datorspelande förklarar varför Jiddr behövs och vad pengarna från vinsten nu ska gå till.

- Anledningen till varför vi gjorde en app är egentligen ganska enkel, det finns lite drygt en miljon unga mellan 13-19 år i Sverige och drygt 95 procent av dem har en smartphone. Målet med den här crowdfundingen är att kunna skala upp ordentligt och vi vet att augusti och skolstarten är lika med ångest för många och därför är behovet att ha någon att prata med stort.

Belönades på Kultur- och idrottsgalan
Tidigare i år utsågs Jiddr till vinnare av “Årets nytänkande inom kultur och idrott” på Tyresös Kultur- och idrottsgala.

Vinnare från Sverige i "Join Our Core-tävlingen" blev också FoPo, grundat av några studenter från Lund i år, 2015. FoPo minskar matsvinnet genom att köpa frukt och grönsaker från både livsmedelsbutiker och gårdar för att göra det till pulver och portioner. Detta säljs sedan tillbaka till butikerna som smaksättning till smoothies, soppor och liknande.
Publicerat 2015-05-22
Uppdaterat 2015-05-22Inga artiklar hittades
10 besöker oss just nu