Tyresöbo föreslås bli förstanamn på Moderaternas EP-lista

Tyresö kommer av allt att döma få sin första ledamot i Europaparlamentet på 14 år, och den blott andra någonsin. Den moderata toppolitikern tillika Tyresöbon Tomas Tobé, 40, är föreslagen som förstanamn på partiets valsedel inför valet nästa år.

Av Robert Skölin
Publicerat 2018-11-01

Söndagen den 26 maj 2019 är det val till Europaparlamentet och just nu håller partierna på att sätta listorna med de namn som ska finnas på valsedeln. En av de som ser ut att ta plats som en av 20 svenska ledamöter är Tomas Tobé som flyttade till Tyresö och Trollbäcken för ett antal år sedan. Av partiets nomineringskommitté är han föreslagen som förstanamn.

”Jag vill gjuta mod i det europeiska samarbetet. Utveckla den inre marknaden, förstärka det rättsliga och polisiära samarbetet och stå upp för en tydlig gemensam säkerhets- och utrikespolitik. På sikt behöver EU också enas om ett gemensamt kvotflyktingsystem för en mer ordnad migrationspolitik", skriver Tobé i sin kandidatpresentation.

Moderaterna har i dag tre ledamöter och om inget oförutsett inträffar kommer Tobé som i dag är riksdagsledamot och rättspolitisk talesperson få flytta ner till Bryssel. Han blir dock inte första Tyresöbon. Inte ens första moderata Tyresöbon. Mellan 1995 och 2002 satt Gunilla Carlsson i Europaparlamentet, en tid då hon samtidigt bodde i Tyresö. Tvåan och trean på listan är Jessica Polfjärd från Västerås och Jörgen Warborn från Varberg.

Saweståhl också på listan
Lite längre ner på listan finns även Tyresös kommunstyrelseordförande Fredrik Saweståhl, 41. Saweståhl är på plats 28 och om den platsen står sig har han inga chanser at ta sig in. Inte ens om Moderaterna tar hem alla svenska mandat. Saweståhl säger dock att det är kul att få förtroendet och trycker i sin kandidatpresentation på vikten av att partiet har ”frihetliga kandidater som står upp för individen mot systemet på alla nivåer.” … ”EU ska vara en stark kraft mot diskriminering och för mänskliga rättigheter”, skriver han vidare.

Den 30 november fastställs partiets lista till Europavalet på en nomineringsstämma i Stockholm. Publicerat 2018-11-01
Uppdaterat 2018-11-01

FOTO: Lars BredenbergSocialdemokraterna kallar till olagligt möte

Tyresös nya vänsterstyre bestående av S, L och MP vill byta ut kommunstyrelsen i förtid för att inte riskera att deras förslag om höjd skatt skjuts fram ett år. För att göra det har man kallat till ett extra kommunfullmäktigesammanträde. Men att göra så strider mot kommunallagen. – Lagen är tydlig och det har de fått besked om. Det är naturligtvis märkligt att försöka fatta olagliga beslut i en kommun, säger kommunstyrelsens ordförande Fredrik Saweståhl (M).

Tyresös nya vänsterstyre vill höja skatten med 50 miljoner

S, MP och L som – med stöd av V – är på väg att ta över Tyresö vill kraftigt höja kommunalskatten. Ett förslag om en skattehöjning på rekordhöga 45 öre, motsvarande 50 miljoner kronor, lades fram på sittande möte i kommunstyrelsen under tisdagskvällen. Men det blev tvärstopp.

Maktskifte i Tyresö efter att L överger Alliansen

Efter 20 år av borgerligt styre i Tyresö blir det maktskifte. Detta efter att Liberalerna övergivit Alliansen. – Vi och många med oss är nu väldigt besvikna på det här som bara kan betecknas som ett svek mot väljarna och mot borgerlig politik. Det är svårt att föreställa sig att de som valde att lägga sin röst på Liberalerna trodde att de röstade för ett Socialdemokratiskt maktövertagande och att ge Vänsterpartiet makt och inflytande, säger kommunstyrelsens ordförande Fredrik Saweståhl (M) i ett uttalande.

Tyresö på gång att öppna Sportotek

Idrottsutrustning kan bli en dyr affär för barnfamiljer. Särskilt om barnen bara vill prova på. Det väntas Tyresö kommun nu lösa med ett Sportotek. Ett bibliotek för sportutrustning.

8 besöker oss just nu