Tyresöbo föreslås bli förstanamn på Moderaternas EP-lista

Tyresö kommer av allt att döma få sin första ledamot i Europaparlamentet på 14 år, och den blott andra någonsin. Den moderata toppolitikern tillika Tyresöbon Tomas Tobé, 40, är föreslagen som förstanamn på partiets valsedel inför valet nästa år.

Av Robert Skölin
Publicerat 2018-11-01

Söndagen den 26 maj 2019 är det val till Europaparlamentet och just nu håller partierna på att sätta listorna med de namn som ska finnas på valsedeln. En av de som ser ut att ta plats som en av 20 svenska ledamöter är Tomas Tobé som flyttade till Tyresö och Trollbäcken för ett antal år sedan. Av partiets nomineringskommitté är han föreslagen som förstanamn.

”Jag vill gjuta mod i det europeiska samarbetet. Utveckla den inre marknaden, förstärka det rättsliga och polisiära samarbetet och stå upp för en tydlig gemensam säkerhets- och utrikespolitik. På sikt behöver EU också enas om ett gemensamt kvotflyktingsystem för en mer ordnad migrationspolitik", skriver Tobé i sin kandidatpresentation.

Moderaterna har i dag tre ledamöter och om inget oförutsett inträffar kommer Tobé som i dag är riksdagsledamot och rättspolitisk talesperson få flytta ner till Bryssel. Han blir dock inte första Tyresöbon. Inte ens första moderata Tyresöbon. Mellan 1995 och 2002 satt Gunilla Carlsson i Europaparlamentet, en tid då hon samtidigt bodde i Tyresö. Tvåan och trean på listan är Jessica Polfjärd från Västerås och Jörgen Warborn från Varberg.

Saweståhl också på listan
Lite längre ner på listan finns även Tyresös kommunstyrelseordförande Fredrik Saweståhl, 41. Saweståhl är på plats 28 och om den platsen står sig har han inga chanser at ta sig in. Inte ens om Moderaterna tar hem alla svenska mandat. Saweståhl säger dock att det är kul att få förtroendet och trycker i sin kandidatpresentation på vikten av att partiet har ”frihetliga kandidater som står upp för individen mot systemet på alla nivåer.” … ”EU ska vara en stark kraft mot diskriminering och för mänskliga rättigheter”, skriver han vidare.

Den 30 november fastställs partiets lista till Europavalet på en nomineringsstämma i Stockholm. Publicerat 2018-11-01
Uppdaterat 2018-12-07

FOTO: Lars BredenbergLäsarna: Fel att höja skatten i Tyresö

Den kraftiga skattehöjning som Tyresös nya politiska styre drivit igenom verkar inte ha fallit i god jord. I en omröstning på Vi i Tyresös Facebook-sida anser nästan nio av tio att beslutet var felaktigt.

M och KD-budget stärker både plånbok och välfärd

I onsdags sa riksdagen ja till Moderaternas och Kristdemokraternas förslag till statsbudget för 2019. Budgeten bygger på Alliansens reformagenda och innebär omfattande skattesänkningar för alla som jobbar och landets pensionärer. Men också fem välfärdsmiljarder och skarpa satsningar på polisen och försvaret.

Tyresö låter nyanlända bo kvar – M kritiska

Bosättningslagen tillämpas på olika sätt i olika kommuner. I Tyresö förlängs bostadskontrakten efter två år. Fel tycker Moderaterna. – Huvudregeln ska vara tidsbegränsade kontrakt i två år, sedan tar egna ansvaret vid. Det är rimligt, säger tillträdande oppositionsrådet Anki Svensson (M).

62 besöker oss just nu