Tyresös företagsklimat fortsätter tillhöra topp-50

Tyresö halkar ner 24 platser i Svenskt näringslivs nya ranking över företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner, men behåller en topp-50 position.

Av Robert Skölin
Publicerat 2017-09-26

Den sammanställda enkäten och rankingen bygger framför allt på företagarnas egna omdömen men också sådant som infrastruktur, andel i arbete, nyföretagsamhet, attityder till företagande och kommunal skatt. Allt för att skapa en så bra bild som möjligt av företagsklimatet.

Förra året hamnade Tyresö på en 18:e plats efter att klättrat från plats 62. Med detta blev man också Årets klättrare och Svenskt näringsliv uppvaktade kommunen med tårta. I år tappar Tyresö kommun 24 placeringar och blir landets 42:a mest företagsvänliga kommun. Bäst betyg ges för hög andel entreprenader, dvs. att verksamhet köps in från privat sektor vilket stimulerar tillväxt, hög marknadsförsörjning, dvs. att en stor del av kommuninvånarnas inkomster kommer från privata företag, föreningar och stiftelser, andel i arbete och nyföretagsamhet. Mer att jobba finns det bland annat på områden som kommunal konkurrens liksom attityder till företagande inom skolan och hos kommunens tjänstemän.

– Vi har haft ett stort fokus på näringslivsfrågorna de senaste åren och det fortsätter att ge resultat. Sedan finns det alltid områden att jobba vidare med och det kommer vi göra. Vi har som mål att Tyresö ska bli Stockholmsregionens Gnosjö, kommenterar Fredrik Saweståhl (M), kommunstyrelsens ordförande i Tyresö kommun

Oförändrat i toppen
Solnas dominans fortsätter även i år. Kommunen toppar rankingen med god marginal till tvåan Sollentuna och trean Nacka, som också de behåller sina platser från i fjol. Sämst företagsklimat anses Pajala i Norrbotten ha.
Publicerat 2017-09-26
Uppdaterat 2017-09-26Tydliga skillnader i årets första valdebatt

I måndags hölls årets första valdebatt i Tyresö. Det var Företagarna som bjudit in partierna för en lunchduell om företagsfrågor under rubriken ”Maktkampen” på biblioteket i Tyresö Centrum. Fem partier fanns på scenen och det var ganska många i publiken. Det blev en stundtals spänstig debatt med tydliga skillnader mellan blocken.

Fontana – årets företagare i Tyresö

I fredags var det dags för den traditionella Näringslivsdagen att gå av stapeln i Tyresö. Dagen som är ett samarbete mellan Företagarna och Tyresö kommun ordnades för sjätte gången. Som tidigare hölls en välbesökt Näringslivsmässa i Tyresö Centrum och parallellt en rekryteringsmässa. Dagen avrundades med en Näringslivsgala på Tyresö Slott. Priser delades ut till Årets Företagare, Årets Butik och Årets Monter.

12 besöker oss just nu