Tyresövänsterns donation för att fler ska få stanna

Vänsterpartiet i Tyresö skänker drygt 20.000 kronor till Fristadsfonden som hjälper flyktingar som fått avslag på sin asylansökan. Målet är att fler ska få stanna i Sverige.

Av Robert Skölin
Publicerat 2019-03-04

”Rätten till skydd är satt ur spel. Sverige bryter mot de mänskliga rättigheterna. Vänsterpartiet gör det vi kan för att ändra politiskt, men det räcker inte. Vi måste också hjälpa konkret och direkt.”

Så skriver Vänsterpartiet i Storstockholm om insamlingen till Fristadsfonden, som instiftades av Vänsterpartiet 1995. Fristadsfonden stöttar de som fått avslag på sin asylansökan, och därmed hotas av utvisning, att få en ny chans.

– Fonden bidrar med pengar till sakkunnig juridisk hjälp, när vi efter en noggrann undersökning har funnit att det finns rimliga möjligheter att få avslagsbeslutet upphävt – antingen genom att ansöka om verkställighetshinder eller att lyfta ärendet till en internationell instans, säger fondens ordförande tillika Tyresöpolitikern Ulla Hoffman, i en kommentar och fortsätter:

– För att kunna övertyga myndigheterna om att flyktingarna har asylskäl, blir vi många gånger tvungna att bekosta tortyrutredningar, läkarutlåtanden och psykologintyg. Många behöver tolk under tortyrutredningen och då kan fonden gå in och ersätta de kostnaderna.

Nyligen höll lokalavdelningen i Tyresö årsmöte och då beslutade medlemmarna att skänka totalt 20.330 kronor till fonden.

LÄS MER: 
Sveriges folkmängd fortsätter öka – så många fler blev vi i Tyresö​
Peter Freij (M): Bjud in Vänsterpartiet (opinion)
V-toppen i Tyresö fördömer folkligt uppror i VenezuelaPublicerat 2019-03-04
Uppdaterat 2019-03-05

FOTO: Migrationsverket/PixabaySå uppmärksammas internationella kvinnodagen av partierna i Tyresö

I dag, den 8 mars, äger som vanligt internationella kvinnodagen rum. Vi i Tyresö har gjort en sammanställning över hur de politiska partierna i Tyresö uppmärksammar dagen – och skillnaderna är stora. Medan Moderaterna lyfter kvinnors ökade oro och utsatthet för sexualbrott och hedersförtryck bjuder Miljöpartiet på massage och vill prata om jämställd snöröjning.

M vill stoppa höjda politikerarvoden i Tyresö

Moderaterna kommer att rösta nej till att ge kommunens ledande politiker höjda arvoden. Bakgrunden är Tyresö kommuns pressade ekonomi. – Jag tror det skulle ha ett stort signalvärde, säger oppositionsrådet Anki Svensson (M).

KF-möte ställs in – här är piken från Freij (M)

Den moderata politikern Peter Freij ger Tyresös nya styre en ordentlig gliring. Detta efter att man beslutat ställa in torsdagens fullmäktigesammanträde. "Jag väljer att tolka det som att man från det nya styret inte har någon större reformagenda utan är relativt nöjd med hur Tyresö fungerar", skriver han på Facebook.

30 besöker oss just nu