Tyresövänsterns donation för att fler ska få stanna

Vänsterpartiet i Tyresö skänker drygt 20.000 kronor till Fristadsfonden som hjälper flyktingar som fått avslag på sin asylansökan. Målet är att fler ska få stanna i Sverige.

Av Robert Skölin
Publicerat 2019-03-04

”Rätten till skydd är satt ur spel. Sverige bryter mot de mänskliga rättigheterna. Vänsterpartiet gör det vi kan för att ändra politiskt, men det räcker inte. Vi måste också hjälpa konkret och direkt.”

Så skriver Vänsterpartiet i Storstockholm om insamlingen till Fristadsfonden, som instiftades av Vänsterpartiet 1995. Fristadsfonden stöttar de som fått avslag på sin asylansökan, och därmed hotas av utvisning, att få en ny chans.

– Fonden bidrar med pengar till sakkunnig juridisk hjälp, när vi efter en noggrann undersökning har funnit att det finns rimliga möjligheter att få avslagsbeslutet upphävt – antingen genom att ansöka om verkställighetshinder eller att lyfta ärendet till en internationell instans, säger fondens ordförande tillika Tyresöpolitikern Ulla Hoffman, i en kommentar och fortsätter:

– För att kunna övertyga myndigheterna om att flyktingarna har asylskäl, blir vi många gånger tvungna att bekosta tortyrutredningar, läkarutlåtanden och psykologintyg. Många behöver tolk under tortyrutredningen och då kan fonden gå in och ersätta de kostnaderna.

Nyligen höll lokalavdelningen i Tyresö årsmöte och då beslutade medlemmarna att skänka totalt 20.330 kronor till fonden.

LÄS MER: 
Sveriges folkmängd fortsätter öka – så många fler blev vi i Tyresö​
Peter Freij (M): Bjud in Vänsterpartiet (opinion)
V-toppen i Tyresö fördömer folkligt uppror i VenezuelaPublicerat 2019-03-04
Uppdaterat 2019-03-05

FOTO: Migrationsverket/PixabayTyresö kommun backar om förstahandskontrakt till nyanlända

Förslaget från Tyresös S-ledda styre om att kunna omvandla nyanländas andrahandskontrakt till förstahandskontrakt möttes av stenhård kritik. Nu dras förslaget tillbaka i sista stund. Kommunstyrelsens ordförande Anita Mattsson (S) hänvisar till att det blivit en missuppfattning och att intentionen hela tiden har varit tillfälliga korttidskontrakt.

15 besöker oss just nu