Utdömt äldreboende ser ut att bli kvar

Björkbackens äldreboende dras med betydande renoveringsbehov och har varit på väg att avvecklas då åtgärderna som behöver göras ansetts på tok för dyra. Men det nya vänsterstyret vill behålla boendet och nu har Arbetsmiljöverket gett kommunen tre år på sig.

Av Robert Skölin
Publicerat 2019-02-11

Under 2015 gjorde Arbetsmiljöverket en inspektion av Björkbackens lokaler. Kritiken blev hård. Stora brister avseende toaletter och andra hygienutrymmen upptäcktes. Inte ens var tredje utrymme uppfyllde kraven. Arbetsmiljöverket gav kommunen nåder fram till juni 2019. Därefter skulle verksamheten tvingas stänga om åtgärderna inte genomförts. I annat fall hotade myndigheten med höga viten.

Den då styrande Alliansen undersökte prislappen. Inte bara för att åtgärda de påtalade bristerna utan också för en generell kvalitetshöjning. Det visade sig motsvara ungefär vad det skulle kosta att bygga nytt.

Beslutet blev att avveckla boendet och påskynda framväxten av nya platser på annat håll.

I början av 2018 öppnade Villa Basilika i Östra Farmarstigen, dit en del av Björkbackens boende då flyttade. Resterande skulle flyttas till det boende som om 1-2 år planerar öppna i centrala Tyresö. Närmare bestämt i utvecklingsdelen Norra Tyresö Centrum. Bara ett stenkast från Björkbackens lokaler på Bollmoravägen 28. Det togs också beslut om att detta boende ska vara kommunalt drivet, precis som Björkbacken. Ett önskemål som bland annat kom från boende och anhöriga.

Anstånd till 2022
Men nu ser Björkbacken ut att bli kvar. Socialdemokraterna lovade i valrörelsen att göra allt för att riva upp avvecklingsbeslutet. Och i förra veckan kom besked från Arbetsmiljöverket att man på kommunens begäran förlängt anståndet till 2022.

LÄS MER: Björkbacken-gate: S fyllde äldreboendet med propaganda – Mattsson slår ifrån sig

– Det känns fantastiskt att ta ett första steg mot att rädda Björkbacken. Det är en fråga som vi länge har drivit som en av våra viktigaste frågor, säger kommunstyrelsens nya ordförande Anita Mattsson (S) i ett pressmeddelande.

Hon fortsätter:

– Det har funnits en stor oro bland de äldre som bor på Björkbacken och bland deras anhöriga om att de ska behöva lämna sitt boende. Vi är nu glada över att få mer tid till att kunna förbättra och renovera äldreboendet så att de äldre inte behöver lämna sina hem.

M: Dyrt och dåligt
Peter Freij (M), andre vice ordförande i äldre- och omsorgsnämnden, är kritisk.

– Det ska bli intressant att se ambitionsnivån och vad detta kan tänkas kosta. Men av allt att döma är det en dyr och dålig lösning som till råga på allt kommer leda till en flyttkarusell med skröpliga och dementa människor under byggtiden. Det känns verkligen inte genomtänkt. Nej, bespara oss alla detta, säger han i en kommentar till Vi i Tyresö.

Han vidhåller det som tidigare beslutats.

– Om Björkbacken avvecklades skulle alla äldreboenden i Tyresö vara byggda på 2000-talet. Det skulle innebära fräschare och mer ändamålsenliga lokaler och därmed en bättre verksamhet. Något både de äldre och vår fantastiska personal förtjänar.

– Och vi skulle ändå ha kunnat bygga ut äldreomsorgen, poängterar han.

Det Freij syftar på är det förutom det nya boendet i Norra Tyresö Centrum även planeras boenden i Fornudden och i Tyresö Strand. Inklusive Villa Basilika har beräkningar gjort gällande att nybyggnationerna skulle ge drygt 140 fler platser – trots avvecklingen av Björkbacken.

Enligt vad Vi i Tyresö erfar har det nya styret dock inga planer på att ändra de övriga planerna.Publicerat 2019-02-11
Uppdaterat 2019-02-11

FOTO: EniroSkölin lämnar som chefredaktör

Vi i Tyresös chefredaktör sedan mer än sex år tillbaka, 36-årige Robert Skölin, är på väg att lämna sin post. – Jag har lagt ner hela min själ i tidningen och det har inte varit ett lätt beslut. Men allt har sin tid och jag är övertygad om att Vi i Tyresö går en ljus framtid till mötes även utan mig, säger han.

Nu ska brotävlingen avgöras

Beslutet om att bygga en bro över Nyforsviken har varit en mycket infekterad politisk strid men går alltjämt vidare planenligt. Just nu hålls en arkitekttävling där du som Tyresöbo kan vara med och rösta fram den finaste skapelsen. Priset till vinnaren? Minst 350.000 kronor.

Här är smockan på alla bilister i Tyresö

Morgon och eftermiddag ringlar sig köerna långa på Tyresös största trafikinfarkt – Tyresövägen. Det tredje körfält som är i full färd att byggas är det många som längtar efter. Men nu kommer ett chockartat besked från den nya politiska ledningen: Du som är bilförare väntar i onödan.

M, C och KD: Stålbad för god ekonomi och återställd skatt

Partierna i Tyresö vill skära i central administration för att stabilisera kommunens ekonomi. Somliga mer än andra. M, C och KD vill kapa kostnaderna så mycket att man också kan finansiera en återställning av skatten. – Det är en fråga om prioriteringar, säger oppositionsrådet Anki Svensson (M).

13 besöker oss just nu