16 januari 2021

NYHETER

V-toppen i Tyresö fördömer folkligt uppror i Venezuela

Jairo Correa, Tyresövänsterns toppnamn i valet, fördömer folkligt uppror mot Venezuelas socialistiska regim. Anser att det är en del av en ”imperialistisk komplott”.
image
Foto: Mikael Onegård
Redaktionen
  • Publicerat: 2019-01-30

  • |
  • Uppdaterat: 2020-11-17

Venezuela har en av världens största oljereserver. Men efter decennier av socialistiskt styre är ekonomin fullständigt körd i botten. Mathyllorna gapar tomma och sjukvården har mer eller mindre kollapsat. Landet har dessutom drabbats av hyperinflation. Eller vad sägs om tio miljoner för ett kilo tomater eller ”bara” hälften så mycket för en rulle toapapper?

LÄS MER: Svälten – diktaturens vapen: “Klär vi oss inte i rött får vi ingen hjälp” (Expressen)

Efter att president Nicolás Maduro förra året höll sig kvar vid makten genom ett fuskval är revolutionen nu mycket nära. Egentligen har han bara stöd kvar från militären. Den socialistiska diktatur som föregångaren Hugo Chávez skapade, och som Maduro sedan förvaltat, är det ingen som längre tror på. Oppositionsledaren Juan Guaido har i kraft av brett folkligt stöd utropat sig själv till ny president. Något som stöds av stora delar av den demokratiska världen. Bland annat har USA, Kanada, Australien och en rad latinamerikanska länder erkänt Guaido som Venezuelas legitime president. EU säger att man tänker göra det om inte Maduro går med på att hålla nyval.

Svenska Vänsterpartiet har länge applåderat utvecklingen i Venezuela. Men just nu är det ovanligt tyst. Åtminstone från partiet centralt.

Det är det emellertid inte från en sektion som kallar sig ”Latinos Vänsterpartiet” och som representeras av bland andra Tyresöpolitikern Jairo Correa.

Correa var partiets förstanamn i kommunvalet, varpå han tog plats i kommunfullmäktige som ordinarie ledamot. Han har även förtroendeuppdrag i kommunfullmäktiges valberedning och i beredningen för medborgardialog och integration.

Kräver att V tar avstånd
I ett Facebook-inlägg fördömer Correa och Latinos Vänsterpartiet försöket till ”statskupp” och uppmanar partiledningen att göra detsamma.

Latinos Vänsterpartiet oroar sig för att Latinamerika genomgår ”en radikal förändring där höger- och fascistoida regeringar kommit till makten” och att det hela är en del av en ”imperialistisk komplott”.

”Att i nuläget kräva Maduros avgång vore att spela med i den imperialistiska komplott vi ser utspela sig på den världspolitiska scenen. Kritik mot Maduro måste, när hotet om statskupp är avvärjt, kunna framföras. Men i detta akuta läge måste det istället handla om att respektera Venezuelas suveränitet och att kraftfullt fördöma högerns förmenta demokratiska oro som egentligen bara handlar om vilja till ekonomisk makt och dominans. En vänster som menar allvar med internationell solidaritet och anti-imperialism måste tydligt välja sida och prioritera rätt krav.”

Hyllar Che och Fidel
Någonting om den enorma misären nämns överhuvudtaget inte. Varken i det aktuella inlägget eller någon annanstans på Latinos Vänsterpartiets Facebook-sida. Där blandas i stället hyllningar av Maduro med lika intensivt vurmande för andra kommunistiska förgrundsgestalter, såsom Che Guevara och Fidel Castro.

Vill få bort Sjöstedt
Och det faktum att den egna partiledaren är tyst ser man inte blint på. Sidan har bland annat delat en artikel om att Mexiko försvarar Maduro. I en kommentar till detta skriver en person att Jonas Sjöstedt är en “förrädare” som måste bort. Kommentaren har gillats av Latinos Vänsterpartiet.


Även Vänsterpartiet i Tyresö har delat inlägget från Latinos Vänsterpartiet.

RÄTTELSE: Jairo Correa är kommunfullmäktigeledamot för Vänsterpartiet i Tyresö och var partiets förstanamn i valet 2018. Han innehar däremot inte rollen som gruppledare, vilket tidigare angavs.

Stoppa Smittspridningen

Hör Anna Eljenmyr, specialistsjuksköterska, om arbetet mitt i pandemin.

Höghus i Amaryllisparken

Stödjer du en detaljplan som skulle medge byggandet av ett 6-våningshus i amaryllisparken?


Mer information