Var fjärde gymnasieelev i Tyresö har burit vapen

Vanligare med hot, våld, vapen och klottrande bland Tyresöungdomar, enligt stor undersökning.

Av Robert Skölin
Publicerat 2019-01-22

Nyligen presenterades resultatet av den så kallade Stockholmsenkäten. En enkät där elever i årskurs 9 och årskurs 2 på gymnasiet får svara på frågor om alltifrån trivsel, hälsa och fritid till brott och trygghet.

I Tyresö har över 700 elever svarat på enkäten och deras svar skiljer sig – i den senare kategorin.

Här säger 12 procent av niorna att de någon gång har klottrat. Det ska jämföras med genomsnittet i Stockholms län på 9 procent. Bland gymnasieleverna är det ännu fler som uppger detta: 20 procent, alltså var femte Tyresöungdom, mot blott 7 procent.

LÄS MER: Stort stöd för trygghetskameror i Tyresö

På frågan om man har använt hot och våld fortsätter Tyresöungdomarna att urskilja sig. 15 mot 11 procent i årskurs 9. På gymnasiet är samma siffror jämte förhållande 28 mot 9 procent.

Det gör man även när det kommer till att bära vapen. Så mycket som var fjärde Tyresöselev på gymnasiet uppger sig haft exempelvis kniv eller knogjärn på sig. Genomsnittet för länet? Inte ens en av tio.

Samtidigt är det en lägre andel Tyresöelever som har snattat eller stulit. De uppger sig också vara tryggare.

LÄS MER: Namninsamling för polisstation i Tyresö: ”Det går inte längre”​
Publicerat 2019-01-22
Uppdaterat 2019-01-22

Källa: StockholmsenkätenNytt narkotikatillslag i Tyresö

I fredags i förra veckan gjorde polisen en ny raid mot droghandeln i Tyresö – och det med framgång. "En större mängd narkotika togs i beslag, både cannabis och kokain", skriver polisen på Facebook.

20 besöker oss just nu