Vi tar pulsen på Tyresöborna ett halvår efter valet

Vi i Tyresö tar pulsen på Tyresöborna dryga halvåret efter valet. Ett val som resulterade i maktskifte.

Av Robert Skölin
Publicerat 2019-02-07

Moderaterna gjorde ett dåligt val i Tyresö. Partiet förlorade hela fyra mandat efter ett tapp på över sju procentenheter. Även Miljöpartiet gick tillbaka betänkligt och närmast halverade sitt väljarstöd från 2014. Sverigedemokraterna blev valets stora vinnare, men även Liberalerna och Centerpartiet gjorde bra ifrån sig.

De enskilda partiernas fram- och motgångar fick stor verkan. För första gången på mycket länge uppstod ett dödläge i Tyresöpolitiken. Inget block hade egen majoritet. Efter veckor av intensiva förhandlingar slutade det med att Liberalerna bytte sida. En konstellation bestående av Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet kallad "Tillsammans för Tyresö" bildades (som också kräver stöd av Vänsterpartiet). Ny ordförande i kommunstyrelsen blev det tidigare oppositionsrådet Anita Mattsson (S). 20 år av borgerligt dominans var därmed till ända.

LÄS MER: Maktskifte i Tyresö efter att L överger Alliansen

Men hur skulle det gå om valet i stället avgjordes i dag? Vi i Tyresö har startat en omröstning för att känna av pulsen.

Röstningen pågår fram till söndagen den 10 februari klockan 15.00.Publicerat 2019-02-07
Uppdaterat 2019-02-07

VALRESULTAT 2018 (kommunfullmäktige i Tyresö)


S – 28,6 (-0,7)
M – 27,7 (-7,3)
SD – 12,8 (+6,5)
L – 10,0 (+2,3)
C – 5,5 (+1,9)
V – 5,2 (+0,8)
MP – 5,1 (-4,0)
KD – 4,2 (+0,8)
FI – 0,2 (-0,1)
Övriga – 0,7 (-0,3)


Alliansen: 47,4 % (24 mandat)
Rödgröna: 38,9 % (21 mandat)
Sverigedemokraterna: 12,8 % (6 mandat)Skölin lämnar som chefredaktör

Vi i Tyresös chefredaktör sedan mer än sex år tillbaka, 36-årige Robert Skölin, är på väg att lämna sin post. – Jag har lagt ner hela min själ i tidningen och det har inte varit ett lätt beslut. Men allt har sin tid och jag är övertygad om att Vi i Tyresö går en ljus framtid till mötes även utan mig, säger han.

Nu ska brotävlingen avgöras

Beslutet om att bygga en bro över Nyforsviken har varit en mycket infekterad politisk strid men går alltjämt vidare planenligt. Just nu hålls en arkitekttävling där du som Tyresöbo kan vara med och rösta fram den finaste skapelsen. Priset till vinnaren? Minst 350.000 kronor.

Här är smockan på alla bilister i Tyresö

Morgon och eftermiddag ringlar sig köerna långa på Tyresös största trafikinfarkt – Tyresövägen. Det tredje körfält som är i full färd att byggas är det många som längtar efter. Men nu kommer ett chockartat besked från den nya politiska ledningen: Du som är bilförare väntar i onödan.

M, C och KD: Stålbad för god ekonomi och återställd skatt

Partierna i Tyresö vill skära i central administration för att stabilisera kommunens ekonomi. Somliga mer än andra. M, C och KD vill kapa kostnaderna så mycket att man också kan finansiera en återställning av skatten. – Det är en fråga om prioriteringar, säger oppositionsrådet Anki Svensson (M).

7 besöker oss just nu