19 januari 2022

NYHETER

Vill göra om värmeverket till Tyresös eget Tom Tits

Tyresökonstnären Miguel Escribano vill göra om värmeverket till ett kultur- och allaktivitetshus.
image
Redaktionen
  • Publicerat: 2019-02-25

  • |
  • Uppdaterat: 2020-12-02
[ANNONS]

I strävan efter hållbar tillväxt och utveckling har det blivit mycket populärt att återanvända och bygga om gamla industribyggnader. Bland annat för ändamål som bostäder, kreativa verksamheter, badhus och nöjesanläggningar.

En som fått mersmak för detta är Miguel Escribano. Sedan 2009 driver han Konstverket i det gamla värmeverket på Granängsvägen. Ett ateljéhus med tiotalet konstnärer och konsthantverkare. När musikskolan flyttade tog han själv kontakt med ägaren Vattenfall och rustade upp lokalerna för den nya verksamheten. Längst ner, i det som en gång var ett kontor.

Men nu vill Escribano, som också är ordförande för Tyresö Konstförening och som tidigare utsetts till årets kulturpersonlighet, göra något mer av den maffiga byggnaden vars torn är bekant för många Tyresöbor.

Nyligen lämnade han över ett projektförslag till kommunens politiker och företagare om skapandet av ett kultur- och allaktivitetshus.

Projektnamnet? Waterfall.

”Värmeverket är ett gediget byggt hus, ett landmärke som knyter ihop historia med nutid. Huset har många små och stora utrymmen som väcker massor med idéer om allt fantastiskt man skulle kunna göra av denna byggnad. Återanvänd värmeverket på ett smart sätt och skapa möjligheter för konst, kultur och upplevelser. En efterlängtad samlingspunkt. Ett tillskott till besöksnäringen. Grädden på moset kan vara ett café med utsikt högst upp på skorstenen.”, skriver han i förslaget.


Jämför med Tom Tits
Esbribano hänvisar till Tom Tits Experiment i Södertälje och Dieselverkstaden i Sickla som två exempel där man dragit nytta av de effektfulla egenskaperna av en gammal industribyggnad. Men också att karaktären med väggar av rå betong och polerade ytor är trendigt och eftersträvas på en del nybyggnadsprojekt. Det gäller bland annat konsthallen Artipelag på Värmdö som stod klar 2012. Artipelag har en avskalad skandinavisk design som flörtar med industriella element.

I den estniska huvudstaden Tallinn finns dessutom en liknande byggnad med hög skorsten som gjorts om till centrum för kulturliv och företagande, Kultuurikatel.

Han resonerar kring möjligheterna och menar att det jämfört med att bygga nytt krävs ett ”minimum av arbete”.

”Man kan till exempel bygga en scen, replokaler och inspelningsstudio. I kärnan finns det gamla lagret för bränslepellets, ett 12 meter långt, 6 meter brett och 22 meter djupt rum som står färdigt för att bli en av Sveriges högsta klätterväggar. Bottnen kan fyllas med tre meter vatten och vara en bassäng för dykning, med visningsfönster under vatten.”


T.v. En av gångarna på värmeverket i Tyresö. T.h. Kultuurikatel i Tallinn.

Stärks som besöksmål
Men projektet med Waterfall kräver ändå en del och Escribano hoppas alltså hitta samarbetspartners som ska nappa.

En morot han sticker fram är att det skulle kunna bli ett skyltfönster för Tyresö gällande hållbarhet och förnybar energi. Som ett led här i skulle även lokal kultur- och industrihistoria kunna berättas. Bland annat om de tre vattenfallen Nyfors, Uddby och Follbrinksströmmen.

Men givetvis ser han också rent kommersiella intressen och pekar på att Waterfall skulle stärka Tyresö som besöksmål. Något som förutom verksamheten i sig med nya arbetstillfällen också skulle gynna butiker, caféer, restauranger och hotell och vandrarhem.

”Samarbeten är grunden för många lyckade projekt. Vattenfall, kommunen, företag, organisationer, internationella kontakter – här (Värmeverket i Tyresö, reds.anm.) finns många möjligheter om viljan finns.”, avslutar han.

[ANNONS]

Höghus i Amaryllisparken

Stödjer du en detaljplan som skulle medge byggandet av ett 6-våningshus i amaryllisparken?


Mer information