19 januari 2022

FREDAGSKRÖNIKAN

image

Den nya tidens sätt att konsumera information och nöjen

Tv-serier, vad kollar ni på? Jag klämde sju avsnitt av ”Badhotellet ” i lördags. Känner ni igen er? Sju avsnitt på en timme vardera, det borde ju i det närmaste bli en hel arbetsdag?

Lyssna på radio, det gör väl ingen i dag, inte skvalradion i alla fall, en och annan gammaldags människa kanske, men ingen modern människa...eller?

Nä, i så fall är det väl poddar som gäller?

De flesta i den yngre generationen kör Netflix eller någon annan streamingtjänst, de tittar när dom vill och bara på det som dom önskar se.

Är det så att det kan bli lite enahanda? Om man är insnöad på skräckfilmer exempelvis, så kanske man nästan bara ser sådana? Finns det en risk att man missar en massa andra viktiga eller roliga saker?

När en gammal get som jag tänker tillbaka, så hade vi bara en kanal, då var det ju åt andra hållet...skittråkigt att sitta och glo på nån naturgubbe eller nån flintskallig farbror som hette Andrew Walter och spelade dragspel. Jag undrade alltid om det fanns en förste Walter också när det fanns en Andre Walter.

Nu finns det obegränsade möjligheter att lyssna och se exakt det man vill och inget annat.

Men, invänder vän av ordning, nyheter och annat viktigt som vi behöver veta, vad händer i världen, hur resonerar våra politiker och sånt som man alltid fick till livs genom att slöglo på TV:n och slölyssna på radion.

Ja, inte råder det någon brist på information om man vill ha den, men vill man ha den då?

Ja, kanske, kanske inte...

I sociala medier matas man ju hela tiden med allt från recept till politisk propaganda, nyheter i vinklad version och s.k. fake news i massor. Bilreklam, spelreklam och annan reklam i långa banor.

Bilar förresten, varför har moderna bilar så urtråkiga modellbeteckningar? Volvo V70, Saab 9-5, Audi A4…tänk förr, när det fanns riktiga namn på bilarna: Opel Rekord, Pontiac Bonneville, Borgward Isabella, Lloyd Alexander, det var grejer det.

Nu gled jag från ämnet för omväxlings skull.

Tillbaka till tv:n, serierna som gick på den tiden, de var näst intill obligatoriska, Bonanza, Dallas, Varuhuset,Vilse i Pannkakan...nej, nej, nej, inte vilse, absolut inte vilse, det fanns program som var sämre än sämst förr också.

Men, alla såg dom, serierna var ett samtalsämne människor emellan, men snackade om vad som skulle hända i nästa avsnitt, det tror jag inte att man gör i dag.

Det blir ett mer ensamt tittande, i datorn, plattan eller på streamingkanalerna. Man väljer program efter sin egen smak...endast.

Det kanske är något som ligger i den moderna tidens teknik, ensamheten, umgänge på digitalt vis.

Jag har sagt det många gånger förut, men det tål att upprepas…

Allt var inte bättre förr, men det var annorlunda.

Lelle Wiborgh
Krönikör
  • Publicerat: 2021-06-18

  • |
  • Uppdaterat: 2021-10-08


Lelle Wiborgh är en fristående krönikör vars åsikter inte nödvändigtvis återspeglar Vi i Tyresös redaktion.
[ANNONS]

SENASTE DEBATT & OPINION

Julkrönika