19 januari 2022

FREDAGSKRÖNIKAN

image

Det känsliga med sport

Sporten förbrödrar påstås det. Jag är skeptisk... Det finns inte mycket som upprör känslorna lika mycket som just sport. AIK, Bajen eller Djurgår´n? Ja, det är ju de Stockholmslagen som slåss om hufvudstadens innevånares gunst. Vilka är bäst? Ja, det beror ju så klart på vem man frågar.

Bajen, ”sööööderbröööder glöööder... laget som klär sina supportrar i grönt och vitt, hyllar gamla söder och har Kenta som frontfigur. ”Just i dag e jag stark” den spruckna rösten rullar in överallt.

Nacka Skoglund förknippas också ofta med Bajen, men sanningen att säga, så spelade han mer i AIK som aktiv.

Undrar om inte Hammarby har de mest hängivna fansen? Det är lätt att förarga en bajare som petat i sig några pille på Kvarnen.

AIK, Solnas stolthet, lång tradition och mångas hatobjekt. Inte ens ett Stockholmslag, säger belackarna. Här finns också hängivna supportar, lika tokiga som de andra lagens när det hettar till.

Många saknar nog sitt gamla Råsunda och det som var förr. AIK är brett, ligger bra till i många sporter, fotboll och hockey, men också många andra idrotter.

Kännetecknande är också föräldrarna till AIK:s barn och ungdomslag, de är inte vidare populära.

Kanske har det blivit bättre på de senaste åren, det ska jag låta vara osagt!?

Djurgårdens IF, blåränderna, järnkaminerna och Stockholms stolthet (om fansen får säga sitt). Många traditioner där också, de är framstående i många olika idrotter, för det mesta framgångsrika i hockey och fotboll. Djurgården har en stor och hängiven supporterskara, precis som sina konkurrenter. Djurgårns supportar är precis lika hängivna som övriga supportrar. Lika tokiga alltså. Stockholms stadion, olympiaden 1912 och andra gamla traditioner ligger Djurgårdssupportrarna nära hjärtat. Man anser sig ha djupa rötter i det gamla Stockholm.

Stockholmslagen är inte alltid väl sedda ute på ”bystan”, stöddiga, gapiga och uppför sig som riktiga...Stockholmare. Personligen tror jag att det möjligen är fansen som kan bära sig åt, inte spelare och lagledning.

Det pågår alltid diskussioner om vilket lag som är att föredra framför de andra.

Derbymöten urartar ofta med bråk och skadegörelse efter sammandrabbningen, det kastas stolar och ölsejdlar och annat kors och tvärs.

Även på privata fester kan det gå hett till när domslut, orättvisa resultat och felaktiga straffar kommer på tal.

Det finns inte mycket som är lika känsligt som sport, möjligen politik...nej, inte ens politik tror jag.

I fotbollslagens kölvatten finns också huliganerna, yrkesbråkstakarna, dom som går på fotboll för att få slå någon på käften och gapa och skrika. En ganska sorglig baksida i sportens värld.

Det är inte många som byter lag. En Djurgårdare blir sällan eller aldrig Hammarbyare eller något annat. Man håller fast vid sitt lag oavsett hur det går, trogna fans i ur och skur.

Varför är det då en sån känslig fråga om vilket lag man ska hålla på? Ja, den frågan finns det nog inget riktigt svar på. Det är bara så och så kommer det nog att förbli.

Om någon har en rimlig förklaring på fenomenet, så är jag tacksam om jag får veta det, jag undrar fortfarande...

Lelle Wiborgh
Krönikör
  • Publicerat: 2021-10-01

  • |
  • Uppdaterat: 2021-10-08


Lelle Wiborgh är en fristående krönikör vars åsikter inte nödvändigtvis återspeglar Vi i Tyresös redaktion.
[ANNONS]

SENASTE DEBATT & OPINION

Julkrönika