19 januari 2022

FREDAGSKRÖNIKAN

image

När Fejjan tystnar

Tidigare i veckan var det säkert någon som blev inkallad till chefen, chefen var säkerligen inte speciellt nöjd. Även aktieägarna hade nog haft bättre dagar, aktien sjönk som en sten på börsen.

En katastrof, en skandal och ett fiasko, ja, det var många hårda omdömen som fälldes när Facebook, Instagram, Messenger och WhatsApp slocknade.

Livet fick en annan mening den kvällen, en del var irriterade för att ingenting funkade och en del var irriterade på dom som redan var irriterade.

Personligen tycker jag att katastrofer, skandaler och andra liknelser är betydligt överdrivna uttryck för att det sker ett uppehåll i Facebookflödet. Det är för stora ord, helt enkelt. Tsunamin, Estonia och liknande, där är det befogat med sådana kraftuttryck.

Vad gjorde då folk den kvällen? När det inte fanns någon Fejja att uppdatera, inget Insta att lägga in bilder i och ingen WhatsApp att umgås med släkten i?

En del passade på att ringa till varandra enligt uppgift, inte så tokigt egentligen. Andra passade på att spela spel (analoga), laga mat och ta en långpromenad tillsammans med familjen, inte så tokigt det heller.

Någon påstod också att vi har en baby-boom att förvänta oss om nio månader, det vet jag inte riktigt om jag vill tro på.

- Nu när vi inte har Facebook, så kanske vi skulle passa på att….

Nej, så illa kan det väl ändå inte vara?

Några hartsade tangomackorna och drog in till stan för att lägga en sula på parketten och några upptäckte att dom hade en påbörjad bok. Visserligen var det ju väl känt att det var hovmästaren som var mördaren. Han hade lagt arsenik i ärtsoppan, bokens handling utspelade sig tydligen en torsdag.

Det ger oss, eller borde ge oss, en tankeställare om hur enormt beroende vi är av sociala medier.

Vi har våra vänner där, vi matas med nyheter, både sanna och osanna. Vi läser, kommenterar och tycker och tänker om det mesta här i livet. Vi är väldigt nära att börja leva större delen av våra liv på nätet, vi låter sociala medier styra över våra liv, det är enligt min mening inte alls bra.

Det såg vi mycket tydligt exempel på under 9 timmar tidigare i veckan.

Folks förvirring och förvåning, förtvivlan, över att allt inte var som vanligt. Det är ett ganska skrämmande scenario att vi är så beroende av influencers, åsiktsmaskiner och vässad reklam, allt som finns serverat på sociala medier.

Förhoppningsvis kan detta ofrivilliga uppehåll ge upphov till något gott? Det är roligt att cykla med familjen, ta långpromenader eller att umgås i största allmänhet. Prova det, det kommer att visa sig att familjen är en riktigt trevlig bekantskap, det är bara det att ni inte har upptäckt det, för mobilen eller skärmen är i vägen.

Nu hårddrog jag hela saken lite grann, men håll med om att det finns ett korn av sanning i resonemangen...eller kanske ett helt gäng korn, om man ska vara ärlig och det ska man ju vara.

Lelle Wiborgh
Krönikör
  • Publicerat: 2021-10-08

  • |
  • Uppdaterat: 2021-10-13


Lelle Wiborgh är en fristående krönikör vars åsikter inte nödvändigtvis återspeglar Vi i Tyresös redaktion.
[ANNONS]

SENASTE DEBATT & OPINION

Julkrönika