Christian Altmann (DP): “Det brinner för djuren”

Christian Altmann, kandidat för Djurens parti, skriver om hur djuren påverkas av klimatförändringarna och att åtgärder inte kan vänta.

Christian Altmann
Kandidat till kommunfullmäktige och riksdagen för Djurens parti

Inför det stundande valet pratas det mycket om sommarens värme och dess oerhörda konsekvenser. Med ett grillförbud i hela landet, en avliden pensionär som haft över 40° på sitt rum och med den högsta månadsmedeltemperaturen som uppmätts i Sverige, så diskuteras det väldigt mycket om vad som bör göras åt den globala växthuseffekten. Tropiska temperaturer, skogsbränder och nödslakt är inte längre främmande uttryck från andra länder, utan en reell verklighet i vårt Sverige.

Frågan som ofta uppkommer när vi är som mest sårbara, är hur det går för våra allra mest utsatta. I samband med skogsbränderna nu i sommar höjde Jordbruksverket rösten för evakueringsplaner för våra instängda djur. De menar att de större gårdarna måste helt enkelt planera för extrema väderförhållanden och skaffa genomförbara evakueringsplaner. Förra månaden härjade en stor skogbrand i Fågelsjö-Lillåsen. Bonden kämpade då halva natten med att evakuera sina 52 kor, varvid två kor befarades ha omkommit i skogsbranden. Samma månad i Mörrum vaknade en annan bonde upp mitt i natten av att hans ladugård stod i lågor – där både kor och får omkom i elden.

Det brinner verkligen för djuren den här sommaren. Med torka, foderbrist och nödslakt och med halvårslånga köer till sin slutdestination – slakteriet. Att i denna hetta stå och trängas i en djurtransport är nog bortom vår egen förståelse, men en verklighet för djuren. Förra månaden avled minst tusen slaktdjur på väg till ett skandalomsusat slakteri i Håkanstorp. Enligt veterinären dog djuren av värmeslag, då de varit instängda i transporten under en tid av dagen då temperaturen varit extremt hög. Det brinner verkligen för djuren i vårt land, och djuren behöver förändringar som inte kan vänta.
 Publicerat 2018-08-28
Uppdaterat 2018-09-07

Håller du med Christian?
FOTO: PrivatChristian Altmann (DP): “Det är bråttom för djuren”

Christian Altmann (DP) lyfter frågan om bevarandet av Åva gård i valrörelsens absoluta slutskede. Gården är i akut fara efter att ägaren Stockholms stad sagt nej till att göra de renoveringar och åtgärder som krävs efter ett föreläggande från länsstyrelsen. En av korna har redan dragit på sig sårskador efter att ha legat för mycket på samma sida i de små båsen. Den 1 oktober går tidsfristen ut. Totalt kan ett 70-tal kor tvingas till nödslakt.

11 besöker oss just nu