Då: självutnämnd “garant” för Brevik skola Nu: det stora hotet

Anki Svensson (M), barn- och utbildningsnämndens ordförande i Tyresö, ställer sig frågande till hur S i Tyresö innan valet kunde säga sig vara en garant för Brevik skolas överlevnad när Ilmar Reepalu och partiledaren Stefan Löfven nu vill dra åt svångremmen för fristående verksamheter.

Anki Svensson (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden

Boende på Brevik i Tyresö fick i valrörelsen 2014 brev från Socialdemokraterna i Tyresö, underskrivet av oppositionsrådet Anita Mattsson med budskapet: ”Om du delar vår åsikt att det är viktigt att säkra att Brevik skola finns kvar och får rimliga ekonomiska förutsättningar – rösta då på Socialdemokraterna”.

Nu har Ilmar Reepalus utredning om vinsttak i välfärden presenterats och remissrundan är över. Sällan har man skådat en utredning som blivit sågad av så många. Bland annat av Konkurrensverket, Svenskt näringsliv, PWC och Friskolornas riksförbund, för att bara nämna några.

Brevik skola och förskola är en del av Pysslingen som var först i Sverige med att driva fristående förskolor och skolor och startade 1984. Pysslingen är idag en del av AcadeMedia, Sveriges största utbildningsföretag.

Med inga eller små överskott går det inte att bygga upp den buffert som varje företag måste ha för att klara tillfälliga nedgångar. Nio av tio fristående förskolor och skolor kommer hamna under 2 procent, i många fall ingen vinst alls – eftersom företagen har investerat så lite i materiella tillgångar och inte äger sina lokaler. En begränsning av vinsterna kommer att leda till konkurser och att kommunerna snabbt måste skapa plats för tiotusentals strandsatta förskolebarn och elever. I Tyresö kommer nära 3.000 barn och elever drabbas.

Stefan Löfven (S) tycker att friskolorna tjänar för mycket pengar och ska sätta stopp för detta. Men i brevet till väljarna på Brevik skriver Anita Mattsson (S) att ”Molnet på himlen är skolornas ekonomi. Ersättningen till skolorna, den s.k. skolpengen, är betydligt lägre än i resten av länet”.

I bästa fall är man inte överens, i sämsta var det bara en skenpolitisk manöver för att blidka väljarna. Oavsett vilket är osäkerheten nu mycket stor för tusentals Tyresöbarn och föräldrarna till dessa förtjänar en förklaring.Publicerat 2017-02-27
Uppdaterat 2017-08-26

Vad går först?


Alliansen i Tyresö utvecklar förskolan

Anki Svensson (M) och Anna Steele (L), ordförande respektive vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden, skriver om hur Alliansen vill fortsätta utveckla förskolan i Tyresö.

Har vi en förskolefientlig regering?

Barn- och skolkommunalrådet Anki Svensson (M) går till hård attack mot regeringens sätt att möta behovet av utbildade förskolelärare i Stockholmsregionen.

Hur var det nu med marknadshyror, S?

Oppositionsrådet Anki Svensson (M) reagerar starkt på hur Socialdemokraterna tvärvänt i frågan om marknadshyror efter uppgörelsen med C och L.

Skolstart i en av Sveriges bästa skolkommuner

I ett öppet brev hälsar skolkommunalrådet Anki Svensson (M) Tyresös elever välkomna till ett nytt läsår. Svensson berättar vad det är som gör att Tyresö i dag är en av landets bästa skolkommuner, hur positionen i toppen ska behållas och vilka utmaningar som framtiden bär med sig.

6 besöker oss just nu