Freij replikerar SD:s utskick

Peter Freij (M) svarar på ett utskick som Sverigedemokraterna gjorde i förra veckan till hushåll i Tyresö. Freij skriver bland annat att det är häpnadsväckande att SD påstår att människor från andra länder är smittspridande lågutbildade våldtäktsmän.

Peter Freij
Ledamot i kommunfullmäktige och socialnämnden

Alla kommuner är numera skyldiga att ta emot flyktingar som fått uppehållstillstånd.

Jag är själv kritisk till att Sveriges mottagande under de senaste åren inte har skett i god ordning i den mening att de resurser i form av boende, utbildning och resurser i socialtjänst inte klarar en så snabb ökning av befolkning som har skett.

När regeringen upplåtit tältläger och trottoarer till asylsökande har Tyresö ändå klarat sin del på ett sätt vi kan vara stolta över.

"Länsstyrelserna ser en risk att en del kommuner inte kan eller får stora svårigheter att klara den fastställda kommunfördelningen på grund av bostadsbrist", skriver Migrationsverket i sin senaste prognos, Tyresös fördelning är 170 personer för 2016.

I Sverigedemokraternas utskick till hushållen i Tyresö framstår det som att det är Tyresö kommuns politiska ledning som beslutar om detta, något som inte är sant.

Regeringen beslutar och ansvarar för migrationspolitiken och Tyresö kommun har som alla kommuner skyldighet att hantera konsekvenserna av regeringens beslut oavsett om man gillar denna eller inte, punkt slut.

Tyresö bygger bostäder i stor omfattning och kommunen utvecklas väl, försörjningsstödet är på rekordlåga nivåer även sett till vår omvärld och medborgarna uppfattar Tyresö som den bästa kommunen att leva och bo i.

Att SD är ett populistiskt parti med oklar hemvist på höger-vänsterskalan är egentligen inget att förvånas över med tanke på spretigheten i sin politik.

Att partiets kommunikation med medborgarna tenderar att bli allt grövre och lögnaktigare är ett problem för hela tilltron till det demokratiska systemet.

Att påstå att människor från andra länder är smittspridande lågutbildade våldtäktsmän är häpnadsväckande.

Jag tar gärna debatten med er i fullmäktige, Jörgen Bengtsson (red. anm. ordförande i SD-Tyresö), och hoppas då att ni för en enda gångs skull har ett förslag att komma med, vilket skulle vara mycket intressant att lyssna till.

Att motionera och skriva interpellationer är det som utvecklar det politiska samtalet i en demokrati, att skrämma medborgarna på det sätt ni gör i era direktutskick är närmast kränkande.

LÄS MER: Flyktingmottagning i TyresöPublicerat 2016-04-25
Uppdaterat 2016-04-26


Betraktelser över första maj

Under rätt tidig morgon fångade mina ögon en av kommunens S-toppar som på cykel hastade från sin villa i sjönära läge på väg mot sina väljare i de centrala delarna av Tyresö.

LOU-upphandling inget angrepp mot kollektivavtal

Nej, den LOU-upphandling som planeras är inget angrepp mot det kollektivavtal som reglerar de anställda som verkar inom personlig assistans. Det skriver moderaten Peter Freij med anledning av om besparingar inom personlig assistans, något som diskuterats i flera medier den senaste tiden.

Sverigedemokraternas enda idé – moduler, massor av moduler

När boendeplanen för Tyresös del i mottagandet av nyanlända med uppehållstillstånd skulle diskuteras och beslutas på kommunfullmäktige i förra veckan var moduler Sverigedemokraternas enda idé. Det har fått flera ledande moderater att reagera.

7 besöker oss just nu