Har vi en förskolefientlig regering?

Barn- och skolkommunalrådet Anki Svensson (M) går till hård attack mot regeringens sätt att möta behovet av utbildade förskolelärare i Stockholmsregionen.

Anki Svensson (M)
Ordförande barn och utbildningsnämnden i Tyresö

Moderaterna och Alliansen i Tyresö har tydliga prioriteringar kring Tyresös förskolor - minska barngruppernas storlek och öka personaltätheten. Alla barn ska vara inkluderade och mötas av välutbildade och behöriga förskollärare, men regeringen verkar tycka tvärtom.

I Stockholms län är det akut brist på utbildade förskollärare, bara 28 procent av förskolelärarna i länet har en förskolelärarexamen, rikets siffra ligger på 43 %. I stället för att möta behovet av förskollärare i en växande region som Stockholm län så väljer den rödgröna regeringen nu att göra tvärtom, nämligen minska möjligheterna att rekrytera den personal vi så väl behöver i våra förskolor.

I vårändringsbudgeten för 2015 omfördelade regeringen nästan 20 miljoner kronor, vilket har inneburit att Stockholms universitet varit tvungna att skära bort över hälften av de planerade utbildningsplatserna på förskollärarprogrammet. Som om det inte vore nog med så har regeringen också valt att skrota den nationella satsningen förskolelyftet, en satsning för att öka kunskapen hos förskolepersonalen på områden där kraven skärpts i läroplanen.

Trots att regeringen i budgeten för 2016 åter valt att satsa på nya platser på förskollärarutbildningen har man inte kompenserat Stockholms universitet för den tidigare nerdragningen som de tvingats göra.

Regeringen säger att de värnar utbildning men frågan är om de är medvetna om att de medverkar till att försämra kvaliteten i Stockholms läns förskolor. Detta är mycket anmärkningsvärt – är den rödgröna regeringen förskolefientlig?Jag är ledsen över att regeringen Löfven nu har skrotat alla nationella satsningar på att höja förskollärarnas kompetens, sa Camilla Waltersson Grönvall i riksdagen under debatt om förskolan.

Publicerat av Nya Moderaterna den 2 mars 2016


Publicerat 2016-03-09
Uppdaterat 2016-03-10

Håller du med Anki?
FOTO: Jenny PuronneSverigedemokraternas enda idé – moduler, massor av moduler

När boendeplanen för Tyresös del i mottagandet av nyanlända med uppehållstillstånd skulle diskuteras och beslutas på kommunfullmäktige i förra veckan var moduler Sverigedemokraternas enda idé. Det har fått flera ledande moderater att reagera.

Stefan Löfven (S) vill göra ditt val till sitt

Anki Svensson, moderat kommunalråd i Tyresö, spar inte på krutet när hon ger sin syn på den utredning som regeringen tagit initiativ till gällande skattefinansierade vinster i välfärden.

Fantastiska skolresultat - i år igen

Skolkommunalrådet Anki Svensson (M) berättar i ett öppet brev om de rekordhöga skolresultaten och passar samtidigt på att tacka alla som jobbar i skolan för deras insatser, liksom eleverna för deras flit.

Som vanligt svartmålas Alliansen

Peter Freij (M) gör ett inlägg i debatten om planerna för välfärdsutbyggnad i Trollbäcken och delar med sig av sina reflektioner.

10 besöker oss just nu