Hårdare politiskt klimat i Tyresö?

Dick Bengtson, Moderaternas gruppledare i Tyresö, riktar skarp kritik mot Miljöpartiet och Socialdemokraterna som (med inte bara dåliga utan fullständigt obefintliga "bevis", red.anm.) insinuerar att Moderaterna och SD skulle ha ett samarbete på gång. Bengtson menar att smutskastningen riskerar det tidigare goda klimatet inom lokalpolitiken i Tyresö. Han tycker att de rödgröna partierna nu ska fundera på hur de vill att det politiska samtalet ska föras.

Dick Bengtson
Gruppledare Moderaterna i Tyresö

Som aktiv lokalpolitiker i Tyresö är det min uppfattning att klimatet och samtalstonen mellan partierna, generellt sett, har varit god under en längre tid. Vi respekterar varandra även om vi ibland, såklart, har olika åsikter i sakfrågor. Personangrepp förekommer i stort sett inte.

Är det slut med det nu? Jag har två exempel som bekräftar detta.

Under Tyresöfestivalen i september, där alla lokala partier deltog, fotograferades Tyresömoderaternas ordförande tillsammans med en representant för Sverigedemokraterna. Eftersom alla lokala partier hade sina tält på rad är det omöjligt att undvika sådant och är man dessutom offentlig person så får man stå ut med mer än andra.

Sverigedemokraterna i Tyresö publicerade sedan bilden, utan kommentarer, bland andra bilder tagna vid samma festival.

Några dagar senare uppmärksammas jag att en av Miljöpartiets politiska sekreterare, d v s en avlönad person, publicerat samma bild på en Facebooksida mot rasism. Nu med insinuanta kommentarer om att Moderaterna och SD kör kampanj tillsammans och är ”nära till samarbete”. Dessutom kräver vederbörande att vi Moderater ska dementera hennes ryktesspridning.

Trots att både Moderaterna i Tyresö och andra uppmanar henne att ta bort inlägget, vägrar hon detta.

Några veckor senare kommer en utgåva av Socialdemokraternas tidning i medborgarnas brevlådor. Där påstår någon krönikor, med hänvisning till bilden ovan, att Tyresömoderaternas ordförande ”poserat obehindrat” med en Sverigedemokrat. Samma krönikör påstår också att en av Moderaternas politiska sekreterare ”försvarat” Sverigedemokrater på nätet.

Sanningen är att han försökte hyfsa en debatt till att handla om sakfrågor istället för att på klassiskt vänstermanér dra rasistkortet och på så sätt döda debatten.

Den taktiken såg vi senast statsministern tillämpa i senaste partiledardebatten och det är knappast ett vinnande koncept. SD finns i politiken, valda i demokratiska val och ska bemötas med sakliga argument oavsett vad man tycker om deras politik, om inte annat av respekt för deras väljare. Förra veckans presidentval i USA visar med all tydlighet vad som händer om vi som är politiskt aktiva glömmer att lyssna till medborgarnas synpunkter.

I båda dessa fall försöker alltså lokala oppositionsföreträdare klistra på oss Moderater insinuanta etiketter för att få läsarna tro att någonting har förändrats i Tyresöpolitiken. Dessutom har de mage att kräva att vi ska dementera detta.

Det finns ingen som helst anledning för oss att dementera vilka vi inte samarbetar med, oavsett vad någon miljöpartistisk politisk sekreterare eller socialdemokratisk krönikör skriver. I Tyresö samarbetar vi denna mandatperiod med övriga allianspartier, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna. Punkt.

Min uppmaning till de lokala ledningarna för Miljöpartiet och Socialdemokraterna i Tyresö är att fundera på om ni verkligen vill ha ett smutskastande och insinuant lokalt politiskt klimat. Vi Moderaterna vill absolut inte det. Det gynnar inte Tyresöborna, de som gett oss förtroendet att förvalta vår fina kommun. Dessutom göder det bara politikerförakt, vilket i alla fall Moderaterna inte vill medverka till.Publicerat 2016-11-17
Uppdaterat 2016-11-22

Håller du med Dick Bengtson?


Om behovet av ännu en vårdcentral i Tyresö

Dick Bengtson (M) som även är engagerad på landstingsnivå berättar om situationen i primärvården för Tyresö och hur han och många Tyresöpolitiker gör sitt yttersta för att en ny husläkarmottagning ska etableras och kapaciteten höjas.

Socialdemokraterna mörkar planerade storbyggen i Fornuddsparken

Under kommunfullmäktige 28/1 behandlades den Socialdemokratiska motionen ”Utveckling av Trollbäcken istället för inskränkning av Fornuddsparken”. Motionärerna som består av hela det socialdemokratiska toppskiktet, flertalet bosatta i det sjönära vackra villaområdet oroar sig över att majoriteten vill bebygga parkeringsplatsen, boulebanan samt området som Ängsgården tar upp. Enligt beräkningar ca 10 % av markytan i den nuvarande parken.

Alliansen tar ansvar för Trollbäcken

För Alliansen är det viktigt att Trollbäcken är en levande kommundel som står på egna ben oberoende av Bollmora. Vårt förslag är genomarbetat och bygger på omfattande utredningar.

Snöröjning med sunt förnuft i Tyresö

Tyresös kommunstyrelseordförande Fredrik Saweståhl (M) bemöter inläggen i debatten om snöröjningen som en genusfråga och reder ut hur det faktiskt fungerar i Tyresö.

15 besöker oss just nu