Historisk satsning på Tyresös kulturliv

Ordföranden i kultur- och fritidsnämnden, moderaten Dick Bengtson, berättar om Alliansens stora kultursatsning i Tyresö centrum.

Dick Bengtson (M)
Ordförande i kultur- och fritidsnämnden

Tyresö är en kommun som växer snabbt. Det är positivt att så många människor väljer att bosätta sig här. En av många förutsättningar för att trivas i sin kommun är ett bra och varierat kulturutbud. Genom ett nytt, centralt placerat kulturhus, samlokaliserat med vårt nya gymnasium, tar vi nästa stora steg mot nya möjligheter för kommunens kulturliv.

I en modern byggnad skapar vi en unik samlingsplats i Tyresö för alla åldrar. Min vision är ett hus som sjuder av liv, fullt med aktiviteter under veckans alla dagar. Ett hus där besökaren upplever saker.

Vad ska då rymmas i denna byggnad? För mig är huvudbiblioteket navet som all verksamhet kretsar kring. Ett café där man kan mötas och en välutrustad konsert- och teaterlokal känns också givna. Kanske är detta platsen för ett kulturhistoriskt arkiv som vi saknar i Tyresö?

Utöver dessa funktioner kommer det förmodligen finnas plats för ytterligare några mindre verksamheter. Därför kommer jag och kommunens förvaltning att bjuda in föreningslivet och andra intresserade medborgare till två öppna informationsmöten där alla får chansen att tycka till. Håll därför utkik efter den inbjudan som är på väg.

I sammanhanget är det också värt att notera att vårt kulturcentrum i Kvarnhjulet inte berörs av denna satsning. Den verksamhet som är lokaliserad dit kommer att fortgå som tidigare. Inte heller Bio Forellen berörs av detta förslag. Den får fortsätta sin uppskattade verksamhet tills en ny lokalisering kan ordnas.

Naturligtvis kommer inte alla önskemål att kunna tillgodoses, men för mig är en bred förankringsprocess mycket viktig innan vi sätter spaden i marken. Jag hoppas att så många Tyresöbor tar chansen att tycka till i denna historiska satsning på kulturen i kommunen.

Noteras bör även i sammanhanget att det i dagsläget endast finns ett grovt förslag till ett ”Multihus”, där förutom kulturen även gymnasiets teoretiska del och vuxenutbildningen ska inrymmas. De berörda nämnderna ska yttra sig i frågan till kommunstyrelsen senast 31 mars i år.

LÄS MER: Alliansen planerar nytt gymnasium i stort multihus i centrala TyresöPublicerat 2015-02-10
Uppdaterat 2016-02-08


Om behovet av ännu en vårdcentral i Tyresö

Dick Bengtson (M) som även är engagerad på landstingsnivå berättar om situationen i primärvården för Tyresö och hur han och många Tyresöpolitiker gör sitt yttersta för att en ny husläkarmottagning ska etableras och kapaciteten höjas.

Du har så fel, Sven

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Dick Bengtson (M) skriver ett öppet brev till Sven Lionell efter att han framfört kritik och missvisande påståenden i socialdemokratiska Tyresö Nyheter om Uddby Gård och kommunens kulturverksamhet.

Socialdemokraterna mörkar planerade storbyggen i Fornuddsparken

Under kommunfullmäktige 28/1 behandlades den Socialdemokratiska motionen ”Utveckling av Trollbäcken istället för inskränkning av Fornuddsparken”. Motionärerna som består av hela det socialdemokratiska toppskiktet, flertalet bosatta i det sjönära vackra villaområdet oroar sig över att majoriteten vill bebygga parkeringsplatsen, boulebanan samt området som Ängsgården tar upp. Enligt beräkningar ca 10 % av markytan i den nuvarande parken.

Tobé (M): Trygghetskrisen kräver en historisk satsning

Tomas Tobé, Tyresöbo och Moderaternas talesperson i rättsfrågor, skriver att Sverige befinner sig i en trygghetskris och att Moderaterna nu vill göra den största budgetsatsningen för ökad trygghet sedan 1990-talet. Bland annat vill man att det ska finnas 5.000 fler poliser år 2025.

Snöröjning med sunt förnuft i Tyresö

Tyresös kommunstyrelseordförande Fredrik Saweståhl (M) bemöter inläggen i debatten om snöröjningen som en genusfråga och reder ut hur det faktiskt fungerar i Tyresö.

12 besöker oss just nu