Inga fritidsgårdar stängda i Tyresö

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Dick Bengtson (M) klargör att inga fritidsgårdar har stängts ner i Tyresö kommun. Detta med anledning av påståenden i sociala medier kopplat till den senaste tidens oroligheter bland ungdomar vid Granängsringen.

Dick Bengtson (M)
Kultur- och fritidsnämndens ordförande

De senaste två nätterna har det varit oroligt i och kring Granängsringen. Bilar har bränts och stenkastning mot polisen har förekommit.

I kommentarsflödet på sociala medier angående dessa händelser kan man läsa att ”fritidsgårdarna har stängts” och att ”de har ju inget att göra”.

Jag kan upplysa om att detta är ”fake news”. Inga fritidsgårdar i Tyresö har stängts! Vi har precis lika många som förra året och året dessförinnan. Under sommaren har gårdarna dessutom arbetat med utökade öppettider jämfört med i fjol.

Av erfarenhet vet vi att det kan bli lite stökigt sista veckan innan skolan börjar och därför har kommunen stärkt upp med extra resurser och fler fritidsledare som rör sig i området.

Efter liknande händelser i våras var personalen på våra fritidsgårdar i personlig kontakt med föräldrarna till de unga som då på olika sätt deltog. Detta har bland annat resulterat i att en del föräldrar, företrädesvis mammor, börjat nattvandra i Granängsringen. All heder åt dem!

Man ska också veta att de flesta av dessa huliganer inte besöker fritidsgårdarna. Där finns det ju vuxna som sätter gränser och som ser till att verksamheten är drogfri.

Vi vet också att långt ifrån alla som beter sig på detta kriminella sätt bor i Ringen. De kommer från alla delar av kommunen och i vissa fall även från grannkommunerna.

Dessutom. Sedan när skulle sysslolöshet vara en ursäkt för att vandalisera och attackera poliser? Man tar sig för pannan…

De här oroligheterna leds av några få grovt kriminella som i eget intresse vill skapa ett område som inte ”störs” av poliser eller civilsamhället. De livnär sig på narkotikaförsäljning och annan brottslighet. För dessa individer finns det bara en väg, en enkel biljett till fängelse!

Tyvärr lyckas de uppvigla andra, yngre förmågor som inte förstår att de riskerar sina liv och hela sin framtid. Här har föräldrarna ett mycket stort ansvar tillsammans med kommunen. En femtonåring ska inte vara ute på nätterna!

Med andra ord, kommunen tar sin del av ansvaret på största allvar men huvudansvaret har fortfarande föräldrarna och ingen annan. Mitt blogginlägg i det ämnet, som skrevs i våras, gäller i många stycken ännu.Publicerat 2017-08-17
Uppdaterat 2017-08-17

Håller du med Dick Bengtson om att föräldrarna har huvudansvaret för de ungdomar som bråkar?


Du har så fel, Sven

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Dick Bengtson (M) skriver ett öppet brev till Sven Lionell efter att han framfört kritik och missvisande påståenden i socialdemokratiska Tyresö Nyheter om Uddby Gård och kommunens kulturverksamhet.

Om behovet av ännu en vårdcentral i Tyresö

Dick Bengtson (M) som även är engagerad på landstingsnivå berättar om situationen i primärvården för Tyresö och hur han och många Tyresöpolitiker gör sitt yttersta för att en ny husläkarmottagning ska etableras och kapaciteten höjas.

(S) sprider fake news om Björkbacken

Socialnämndens ordförande i Tyresö kommun Dick Bengtson (M) beskyller Socialdemokraterna för att sprida felaktig fakta om äldreboendet Björkbacken.

9 besöker oss just nu