Moderater om vargen: “Vår inställning har med trygghet att göra”

De fyra Södertörnsmoderaterna svarar Ronny Ferm och Wolf association Sweden om påståendet att viljan att få bort vargen skulle vara att "fiska billiga politiska poäng". "Vår inställning till vargen har med trygghet att göra", skriver de i en slutreplik som är adresserad direkt till Ferm.

Alexandra Anstrell (M) Haninge, Erik Ottosson (M) Huddinge, Harry Bouveng (M) Nynäshamn, Peter Freij (M) Tyresö

Hej Ronny,

Vad bra att du hör av dig med dina synpunkter. Dessa talar vi gärna om.

Vår inställning till vargen har med trygghet att göra. Trygghet samt upplevd livskvalité finns båda med i Länsstyrelsens förvaltningsplan för stora rovdjur i Stockholms län som parametrar i socioekonomiska faktorer. 

När en varg kommer in i samhället, rör sig totalt oskygg inne bland hus (exempelvis finns en observation om detta 10/10) och river tamboskap, följer efter människor med hundar, följer efter en nioåring på skolans parkering så skapar det otrygghet för boende, då är det ett socioekonomiskt problem. Ett naturligt beteende hos en varg är att vara skygg och hålla sig undan, nu gör den inte det utan har ett oönskat beteende.

Läs mer: Wolf association Sweden: “Moderaterna försöker fiska billiga poäng”

Du hävdar att vår artikel enkom handlar om egenintresse och att vi är ute för att fiska billiga politiska poänger. Vi har alla fyra gett oss in i politiken för att vi vill vara med och förbättra vårt samhälle, vår kommun, vårt landsting och vårt land, bland annat för att få renare sjöar till fisk och fiskeri och inget som har något att göra med röstfiskeri. Fler borde engagera sig i politiken, välkommen du med Ronny.

Länsstyrelsen som idag har informerat att skyddsjakt tillåts på just den här vargen informerar att vargen är ett vilt djur som man ska ha respekt för, precis som man ska ha för alla vilda djur. Vidare rekommenderas man hålla uppsikt över barn, hundar och katter. Mötet de höll i Haninge var ett bra möte med bra information, dessvärre fick vi inga riktiga svar på vad händer om någon bli angripen? Vems ansvar är det? Ju oftare vargen rör sig nära människor och djur så ökar sannolikheten för ett angrepp, det behöver man inte vara vargforskare för att räkna ut.

Vad gäller incidenten på Svartbäcksskolan så hände den på gångvägen upp mot gymnastiksalen. Människan med hund där kunde inte skrämma bort vargen själv, varje gång det skreks backade vargen men så fort ropen tystnade så gick vargen framåt igen. Först när en lärare kom till undsättning och två personer skrek och viftade samtida gick vargen därifrån. Dock ej skrämd. Alexandra träffar dig gärna där och berättar mer då det är Alexandra som mötte vargen vid skolan häromfredagen. Den har setts utanför förskola i Brandbergen både tidig morgon och förmiddag. Den följde efter 9 åriga Lovis på eftermiddagen på skolans parkering. Ryttare vars häst blivit skrämd och så hon ramlat av, varg inne i kohagen, varg utanför ladugård, varg trampandes utanför hundgård, Ja, läs gärna vidare på rovobs.se

Riksdagsbeslutet om 170-270 vargar ligger fast, sen om du Ronny tycker det är felaktigt så får du tycka det men kan vara med och påverka frågan åt något håll via politiska partier för att få till stånd en förändring men ingen annan kan bestämma om det som riksdagen beslutat, riksdagen är det högst beslutande organet i Sverige. Nytt antal kräver alltså nytt riksdagsbeslut. Naturvårdverket är en statlig myndighet som lyder under riksdagen. Vad gäller antal vargar och dess genetik så lutar vi oss tryggt på riksdagens beslut.Publicerat 2017-12-06
Uppdaterat 2017-12-06


Kommunens anställda är inga slagträn

Under det senaste mötet i Socialnämnden behandlades flera viktiga frågor bland annat verksamhetsberättelsen samt den ansträngda situationen inom individ och familjeomsorgen i Tyresö som följt av flyktingkrisen.

Freij replikerar SD:s utskick

Peter Freij (M) svarar på ett utskick som Sverigedemokraterna gjorde i förra veckan till hushåll i Tyresö. Freij skriver bland annat att det är häpnadsväckande att SD påstår att människor från andra länder är smittspridande lågutbildade våldtäktsmän.

Betraktelser över första maj

Under rätt tidig morgon fångade mina ögon en av kommunens S-toppar som på cykel hastade från sin villa i sjönära läge på väg mot sina väljare i de centrala delarna av Tyresö.

Sverigedemokraternas enda idé – moduler, massor av moduler

När boendeplanen för Tyresös del i mottagandet av nyanlända med uppehållstillstånd skulle diskuteras och beslutas på kommunfullmäktige i förra veckan var moduler Sverigedemokraternas enda idé. Det har fått flera ledande moderater att reagera.

12 besöker oss just nu