Peter Freij (M): Bjud in Vänsterpartiet

Peter Freij, föreningsordförande i Tyresömoderaterna, uppmanar Tyresös nya politiska styre att bjuda in Vänsterpartiet i samarbetet för ökad öppenhet och transparens gentemot väljarna.

Peter Freij
Ordförande Tyresömoderaterna

Efter 20 år med Alliansen kommer Tyresö att styras av en minoritet bestående av Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet – med stöd av Vänsterpartiet.

S, L och MP samlar 23 mandat i kommunfullmäktige. Ett mandat mindre än vad en sammanhållen Allians, det som Tyresös väljare röstade för den 9 september skulle gett. Faktum är att nära 60 procent av väljarna röstade för ett icke socialistiskt styre av kommunen. Men det blev alltså precis tvärtom. Liberalernas förflyttning över blockgränsen gav Vänsterpartiet makten.

Är man i minoritet styr man på andra partiers nåder och för den som känner till Vänsterpartiets rötter, där det fortfarande finns en byk att tvättas, ett parti där lokala företrädare har revolutionära drömmar, är det lätt att känna ett stänk av misstänksamhet kring hur stort inflytande ett sådant parti bör ha. Nu har de utslagsrösten.

För oss politiskt aktiva är det lättare att se sammanhangen men för väljarna i stort måste det vara besvärligare att hålla ordning på vilka beslut Vänsterpartiet lägger sin hand och godkännande till; skattenivåer, näringslivsfrågor och frihets- och valfrihetsfrågor.

Jag anser att det vore ärligare agerat om den ständiga tillskyndaren i stället bjöds in i den styrande minoritetens gemenskap.

Att styra i majoritet borde vara en formsak och med en tydligare roll för Vänsterpartiet underlättas arbetet i nämnder, styrelser och utskott. Men framför allt, och desto viktigare, skulle det göra det nya styrets maktplattform mer begriplig och transparent för väljarna.

Men det är väl just detta man till varje pris vill undvika. Inte minst Liberalerna.Publicerat 2018-12-21
Uppdaterat 2018-12-21


Moderater om vargen: “Vår inställning har med trygghet att göra”

De fyra Södertörnsmoderaterna svarar Ronny Ferm och Wolf association Sweden om påståendet att viljan att få bort vargen skulle vara att "fiska billiga politiska poäng". "Vår inställning till vargen har med trygghet att göra", skriver de i en slutreplik som är adresserad direkt till Ferm.

Som vanligt svartmålas Alliansen

Peter Freij (M) gör ett inlägg i debatten om planerna för välfärdsutbyggnad i Trollbäcken och delar med sig av sina reflektioner.

LOU-upphandling inget angrepp mot kollektivavtal

Nej, den LOU-upphandling som planeras är inget angrepp mot det kollektivavtal som reglerar de anställda som verkar inom personlig assistans. Det skriver moderaten Peter Freij med anledning av om besparingar inom personlig assistans, något som diskuterats i flera medier den senaste tiden.

Kommunens anställda är inga slagträn

Under det senaste mötet i Socialnämnden behandlades flera viktiga frågor bland annat verksamhetsberättelsen samt den ansträngda situationen inom individ och familjeomsorgen i Tyresö som följt av flyktingkrisen.

7 besöker oss just nu