Peter Freij (M): Bjud in Vänsterpartiet

Peter Freij, föreningsordförande i Tyresömoderaterna, uppmanar Tyresös nya politiska styre att bjuda in Vänsterpartiet i samarbetet för ökad öppenhet och transparens gentemot väljarna.

Peter Freij
Ordförande Tyresömoderaterna

Efter 20 år med Alliansen kommer Tyresö att styras av en minoritet bestående av Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet – med stöd av Vänsterpartiet.

S, L och MP samlar 23 mandat i kommunfullmäktige. Ett mandat mindre än vad en sammanhållen Allians, det som Tyresös väljare röstade för den 9 september skulle gett. Faktum är att nära 60 procent av väljarna röstade för ett icke socialistiskt styre av kommunen. Men det blev alltså precis tvärtom. Liberalernas förflyttning över blockgränsen gav Vänsterpartiet makten.

Är man i minoritet styr man på andra partiers nåder och för den som känner till Vänsterpartiets rötter, där det fortfarande finns en byk att tvättas, ett parti där lokala företrädare har revolutionära drömmar, är det lätt att känna ett stänk av misstänksamhet kring hur stort inflytande ett sådant parti bör ha. Nu har de utslagsrösten.

För oss politiskt aktiva är det lättare att se sammanhangen men för väljarna i stort måste det vara besvärligare att hålla ordning på vilka beslut Vänsterpartiet lägger sin hand och godkännande till; skattenivåer, näringslivsfrågor och frihets- och valfrihetsfrågor.

Jag anser att det vore ärligare agerat om den ständiga tillskyndaren i stället bjöds in i den styrande minoritetens gemenskap.

Att styra i majoritet borde vara en formsak och med en tydligare roll för Vänsterpartiet underlättas arbetet i nämnder, styrelser och utskott. Men framför allt, och desto viktigare, skulle det göra det nya styrets maktplattform mer begriplig och transparent för väljarna.

Men det är väl just detta man till varje pris vill undvika. Inte minst Liberalerna.Publicerat 2018-12-21
Uppdaterat 2018-12-21


Kommunens anställda är inga slagträn

Under det senaste mötet i Socialnämnden behandlades flera viktiga frågor bland annat verksamhetsberättelsen samt den ansträngda situationen inom individ och familjeomsorgen i Tyresö som följt av flyktingkrisen.

Freij replikerar SD:s utskick

Peter Freij (M) svarar på ett utskick som Sverigedemokraterna gjorde i förra veckan till hushåll i Tyresö. Freij skriver bland annat att det är häpnadsväckande att SD påstår att människor från andra länder är smittspridande lågutbildade våldtäktsmän.

Betraktelser över första maj

Under rätt tidig morgon fångade mina ögon en av kommunens S-toppar som på cykel hastade från sin villa i sjönära läge på väg mot sina väljare i de centrala delarna av Tyresö.

Sverigedemokraternas enda idé – moduler, massor av moduler

När boendeplanen för Tyresös del i mottagandet av nyanlända med uppehållstillstånd skulle diskuteras och beslutas på kommunfullmäktige i förra veckan var moduler Sverigedemokraternas enda idé. Det har fått flera ledande moderater att reagera.

17 besöker oss just nu