Peter Freij (M): Lyckades sossarna lura dig?

Tyresömoderaternas ordförande Peter Freij är starkt kritisk till hur Socialdemokraterna bedriver valrörelse.

Peter Freij
Ordförande för Tyresömoderaterna

Moderaterna vill inget hellre än att bedriva en normal och vuxen valrörelse där olika förslag står emot varandra. Där argument får stötas och blötas, på ett schysst sätt. Samhällsproblemen är på riktigt och kräver det, svenska folket förtjänar det. 

Egentligen ska vi inte prata om er och vad ni gör. Vi ska inte sänka oss till den nivån utan fokusera på vår egen politik. Men när ni sätter i system att bluffa om vad vi och andra partier står för i syfte att påverka valutgången, ja då är det svårt att låta bli. Det parti jag talar om är självklart Socialdemokraterna.

Socialdemokraterna har under de senaste månaderna onekligen visat att makt, eller strävan efter den, tar fram det sämsta ur människan. Med lögner, högst diskutabla marknadsföringsmetoder och ibland rent sabotage har man försökt vinna röster. Som exempel kan nämnas påståendet om att M, L, KD och SD vill införa marknadshyror. Ett påhitt från Hyresgästföreningen som Socialdemokraterna sedan använt i sin propaganda. Vidare har man genom LO sagt att Moderaterna vill sänka lönerna. Även det är fel. Det vi vill göra är att ha något lägre ingångslön för nyanställda nyanlända och unga under 23 år, som saknar gymnasieutbildning. Grupper som i dag har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Att få fler i arbete och stärka integrationen är en ödesfråga och vi menar att jobb alltid är bättre än bidrag. Det finns heller inget som tyder på att lägre ingångslöner skulle pressa ner lönestrukturen generellt.

Ytterligare skamgrepp är att sprida lögner på somaliska och arabiska, vandalisera valstugor, låta betalda tjänstemän ”trolla” på Twitter, köpa sökord som ”Moderaterna” och ”Sverigedemokraterna” på Google, muta barn med energidryck för medlemskap i SSU samt hävda att det inte går att föda barn eller bli gammal i Moderaternas Sverige. Listan kan göras lång. Jättelång. Ta gärna del av Rebecca Weidemo Uvells granskning över Socialdemokraternas förehavanden.

Men inte heller Tyresö har varit förskonat. Tvärtom. Tyresö har utmärkt sig som ett av de allra värsta fästena för socialdemokratiskt fulspel. Under lång tid har det spridits fake news om Björkbackens äldreboende. Det har bland annat handlat om omfattningen på renoveringsbehovet och prislappen. Något socialnämndens ordförande Dick Bengtson (M) föredömligt redogjort för.

LÄS MER: Socialdemokraterna sprider fake news om Björkbacken

I förra veckan kom det också till vår kännedom att partiet satt upp en affisch på Björkbackens innergård och att en valarbetare varit inne på själva boendet och delat ut valmaterial. För oss moderater är det självklart att alla kommunala verksamheter, anläggningar och arbetsplatser ska vara fredade från politisk propaganda. Men att gå på sjuka och dementa tar verkligen priset.

En annan bluff gör renässans. Nämligen den om att Sofiebergsskolan ska läggas ner. Något som Socialdemokraterna nu upprepat i tre valrörelser. Det var fel 2010, fel 2014 och det är fortfarande fel. Trollbäcken har ett behov av fler skolplatser, inte färre, och då är bevarandet av Sofiebergsskolan helt nödvändig. Detta var till och med Monika Larsson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen, tvungen att göra ett uttalande om efter att oroliga föräldrar och medarbetare på skolan hört av sig.

LÄS MER: Kommunen dementerar socialdemokratisk ryktesspridning om Sofiebergsskolan

I den socialdemokratiska tidningen Tyresö Nyheter försöker man nu desperat att rädda sitt eget skinn genom att gå till nytt angrepp. Som intäkt för att man skulle ha rätt den här gången använder man avvecklingen av mellanstadiet på Sofiebergsskolan, något vi vid förra valet menade inte var aktuellt. Att det ändå blev så beror på att det senare framkom att elevunderlaget på mellanstadiet närmast gjorde det omöjligt att säkerställa ämnesbehörigheten bland lärarna och i förlängningen en god undervisning för eleverna. Förändringen har gjort det möjligt att ha två klasser i varje årskurs, vilket det alltså finns behov av. Detta är inget bara vi säger, det gör den profession som arbetar med kommunens lokalförsörjning.

Attack är följaktligen inte alltid bästa försvar. Ibland kan det vara nödvändigt att krypa till korset. Erkänna att man gjort fel och lova bot och bättring. Även om jag förstår att det kan infinna sig viss desperation efter att ha varit i opposition i 20 år.

Avslutningsvis. Det är inte många dagar kvar till valet nu och jag hoppas åtminstone på en hederlig slutspurt. Tilliten och legitimiteten till det politiska systemet är redan på oroande låga nivåer. Ett hot mot den levande demokratin såsom vi känner den. För detta har alla partier och förtroendevalda ett ansvar.

Men bara en sak till. Lyckades Socialdemokraterna lura dig? Det går att ändra sin röst på valdagen. Mer information på val.se.Publicerat 2018-09-05
Uppdaterat 2018-09-05

Tycker du att Socialdemokraterna bedriver en smutsig valrörelse?


Moderater om vargen: “Vår inställning har med trygghet att göra”

De fyra Södertörnsmoderaterna svarar Ronny Ferm och Wolf association Sweden om påståendet att viljan att få bort vargen skulle vara att "fiska billiga politiska poäng". "Vår inställning till vargen har med trygghet att göra", skriver de i en slutreplik som är adresserad direkt till Ferm.

Som vanligt svartmålas Alliansen

Peter Freij (M) gör ett inlägg i debatten om planerna för välfärdsutbyggnad i Trollbäcken och delar med sig av sina reflektioner.

11 besöker oss just nu