Snöröjning med sunt förnuft i Tyresö

Tyresös kommunstyrelseordförande Fredrik Saweståhl (M) bemöter inläggen i debatten om snöröjningen som en genusfråga och reder ut hur det faktiskt fungerar i Tyresö.

Fredrik Saweståhl (M)
Kommunstyrelsens ordförande i Tyresö

Snöröjning är ett ämne som väcker känslor - vilket en debattartikel på Vi i Tyresö tydligt visar. Jag vill därför berätta hur kommunen jobbar med snöröjningen. Det som nu kommit på modet och kallas jämställd snöröjning som bland annat Miljöpartiet tilltalas av och debattören Fredrik Antonsson inte tilltalas av är en modell för snöröjning som Tyresö Kommun faktiskt tillämpar sedan något år tillbaka. Jag skulle vilja säga att det handlar om snöröjning med sunt förnuft.

Tyresö snöröjer och halkbekämpar enligt sådana principer, genom att de första maskinerna som kallas ut är de som röjer trottoarer och gång- och cykelvägar. Sedan prioriteras bussvägar och sist övriga vägar. Men allt sker naturligtvis inte helt och hållet i en sådan ordning att alla gång- och cykelvägar är färdiga innan vi börjar med bussvägar och sist övriga vägar. Maskinerna vi har tillgång till är anpassade för sina uppgifter och jobbar därför även parallellt. För att vara så effektiva som möjligt använder vi SMHI:s prognostjänster, men prognoser slår ibland fel och då kan vi hamna i lite otakt. Efter varje vinter följer vi upp arbetet med snöröjningen för att kunna förbättra oss till nästa säsong. Inför i år har vi till exempel köpt in en maskin som med ny teknik bättre bekämpar halka.

Vårt mål är att ha en väl fungerande snöröjning som gör det lätt för Tyresöbor i alla åldrar att ta sig till jobb och skola.Publicerat 2015-02-17
Uppdaterat 2016-02-08

Foto: Jenny Puronne/SlottstudionSverigedemokraternas enda idé – moduler, massor av moduler

När boendeplanen för Tyresös del i mottagandet av nyanlända med uppehållstillstånd skulle diskuteras och beslutas på kommunfullmäktige i förra veckan var moduler Sverigedemokraternas enda idé. Det har fått flera ledande moderater att reagera.

Fantastiska skolresultat - i år igen

Skolkommunalrådet Anki Svensson (M) berättar i ett öppet brev om de rekordhöga skolresultaten och passar samtidigt på att tacka alla som jobbar i skolan för deras insatser, liksom eleverna för deras flit.

Stockholmsmoderater: Regeringen måste börja samarbeta med oss för att klara integrationen

Ledande moderater i Stockholms län skriver i dag ett öppet brev till bland andra statsminister Stefan Löfven (S) och Miljöpartiets båda språkrör med anledning av flyktingmottagandet och de höga krav som ställs på Stockholmskommunerna, framför allt kopplat till bostadsbristen i regionen. Moderaterna vill till exempel att regeringen ska lätta på byråkratin för att nya bostäder ska kunna byggas snabbare, men också införa ett tillfälligt utslussningsstopp från asylboendena. Allt för att man ska kunna leva upp till den tvångslag som i dag vilar över kommunerna.

Frihet att besluta

Under senare år har flera valfrihetsreformer gjorts i Tyresö. Detta för att var och en, även när orken tryter eller man inte klarar sig på egen hand, ska fortsätta vara en individ och kunna fatta egna beslut.

6 besöker oss just nu