Snöröjning med sunt förnuft i Tyresö

Tyresös kommunstyrelseordförande Fredrik Saweståhl (M) bemöter inläggen i debatten om snöröjningen som en genusfråga och reder ut hur det faktiskt fungerar i Tyresö.

Fredrik Saweståhl (M)
Kommunstyrelsens ordförande i Tyresö

Snöröjning är ett ämne som väcker känslor - vilket en debattartikel på Vi i Tyresö tydligt visar. Jag vill därför berätta hur kommunen jobbar med snöröjningen. Det som nu kommit på modet och kallas jämställd snöröjning som bland annat Miljöpartiet tilltalas av och debattören Fredrik Antonsson inte tilltalas av är en modell för snöröjning som Tyresö Kommun faktiskt tillämpar sedan något år tillbaka. Jag skulle vilja säga att det handlar om snöröjning med sunt förnuft.

Tyresö snöröjer och halkbekämpar enligt sådana principer, genom att de första maskinerna som kallas ut är de som röjer trottoarer och gång- och cykelvägar. Sedan prioriteras bussvägar och sist övriga vägar. Men allt sker naturligtvis inte helt och hållet i en sådan ordning att alla gång- och cykelvägar är färdiga innan vi börjar med bussvägar och sist övriga vägar. Maskinerna vi har tillgång till är anpassade för sina uppgifter och jobbar därför även parallellt. För att vara så effektiva som möjligt använder vi SMHI:s prognostjänster, men prognoser slår ibland fel och då kan vi hamna i lite otakt. Efter varje vinter följer vi upp arbetet med snöröjningen för att kunna förbättra oss till nästa säsong. Inför i år har vi till exempel köpt in en maskin som med ny teknik bättre bekämpar halka.

Vårt mål är att ha en väl fungerande snöröjning som gör det lätt för Tyresöbor i alla åldrar att ta sig till jobb och skola.Publicerat 2015-02-17
Uppdaterat 2016-02-08

Foto: Jenny Puronne/SlottstudionSverigedemokraternas enda idé – moduler, massor av moduler

När boendeplanen för Tyresös del i mottagandet av nyanlända med uppehållstillstånd skulle diskuteras och beslutas på kommunfullmäktige i förra veckan var moduler Sverigedemokraternas enda idé. Det har fått flera ledande moderater att reagera.

Om behovet av ännu en vårdcentral i Tyresö

Dick Bengtson (M) som även är engagerad på landstingsnivå berättar om situationen i primärvården för Tyresö och hur han och många Tyresöpolitiker gör sitt yttersta för att en ny husläkarmottagning ska etableras och kapaciteten höjas.

Socialdemokraterna mörkar planerade storbyggen i Fornuddsparken

Under kommunfullmäktige 28/1 behandlades den Socialdemokratiska motionen ”Utveckling av Trollbäcken istället för inskränkning av Fornuddsparken”. Motionärerna som består av hela det socialdemokratiska toppskiktet, flertalet bosatta i det sjönära vackra villaområdet oroar sig över att majoriteten vill bebygga parkeringsplatsen, boulebanan samt området som Ängsgården tar upp. Enligt beräkningar ca 10 % av markytan i den nuvarande parken.

Tobé (M): Trygghetskrisen kräver en historisk satsning

Tomas Tobé, Tyresöbo och Moderaternas talesperson i rättsfrågor, skriver att Sverige befinner sig i en trygghetskris och att Moderaterna nu vill göra den största budgetsatsningen för ökad trygghet sedan 1990-talet. Bland annat vill man att det ska finnas 5.000 fler poliser år 2025.

10 besöker oss just nu