Hemtjänsten i Tyresö i länstoppen

Enligt en rapport från Socialstyrelsen och SKL håller hemtjänsten i Tyresö hög nivå. I länet är det bara en handfull kommuner som slår Tyresö på fingrarna, när brukarna själva tycker till.

Av Robert Skölin
Publicerat 2018-04-06

Vi i Tyresö kunde för drygt två månader sedan berätta att Tyresöborna generellt sett är mer nöjda med äldreomsorgen än snittet för Stockholms län, samt att hemtjänsten får mycket bra betyg.

På 13 av 15 frågor om kvalitet och bemötande i nämnda undersökning från Socialstyrelsen och SKL gav de som använder hemtjänst i Tyresö ett högre betyg än genomsnittet för länet. Totalt säger 91 procent att de är mycket eller ganska nöjda med hemtjänsten i Tyresö.

Nu har också en sammanställning kommit där man på ett enkelt sätt kan se skillnaden mellan nöjdheten bland brukarna i länets 26 kommuner. Bara fem kommuner anses ha en hemtjänst som fungerar bättre än den i Tyresö. Av dessa styrs de fyra bästa av Alliansen med Vallentuna (96) i topp. I botten återfinns däremot socialdemokratiskt styrda Södertälje (78) och Botkyrka (75), som dessutom är sämst i landet. Detta påpekar socialnämndens ordförande i Tyresö, Dick Bengtson (M) i en Facebook-uppdatering.


Bengtson har tidigare kommenterat de fina siffrorna för Tyresös hemtjänst så här;

– Det är väldigt positivt att våra äldre medborgare är så nöjda med både den privata och den kommunala hemtjänsten. Min ambition är att under året starta ett utvecklingsarbete där vi med hjälp av ny teknik ska bli ännu bättre på att uppfylla medborgarnas behov, men också effektivare.Publicerat 2018-04-06
Uppdaterat 2018-04-06

Personer som använde hemtjänst 2017 blev tillfrågade hur nöjda de är. Två av länets kommuner får bottenbetyg sett till hela Sverige.


Andel mycket eller ganska nöjda i procent:       


Botkyrka 75 (lägst betyg i landet)
Södertälje 78 (nästlägst betyg i landet)
Järfälla 85
Huddinge 85
Stockholm 85
Sigtuna 85
Solna 86
Täby 87
Salem 89
Sollentuna 89
Nacka 89
Sundbyberg 89
Värmdö 90
Upplands-Bro 90
Danderyd 90
Nynäshamn 90
Österåker 91
Upplands Väsby 91  
Haninge 91
Lidingö 91
Tyresö 91
Norrtälje 92
Ekerö 93
Vaxholm 94
Nykvarn 95                            
Vallentuna 96


Källa: Socialstyrelsen och SKLUtdömt äldreboende ser ut att bli kvar

Björkbackens äldreboende dras med betydande renoveringsbehov och har varit på väg att avvecklas då åtgärderna som behöver göras ansetts på tok för dyra. Men det nya vänsterstyret vill behålla boendet och nu har Arbetsmiljöverket gett kommunen tre år på sig.

Nu går startskottet för nya Fornudden

Planen för utvecklingen av Fornudden har vunnit laga kraft och redan nästa vecka påbörjas upprustningen. Inom ett par år kommer här finnas både en mer ändamålsenlig skola och ett modernt vård- och omsorgsboende. Dessutom i direkt anslutning till en parkmiljö, som också den fått sig en rejäl ansiktslyftning.

24 besöker oss just nu